Ve skanzenu na Veselém Kopci vystrojí posvícení, které má na Vysočině dlouhou tradici

Zažít pravé tradiční posvícení, kdy se stoly prohýbají dobrotami a chasa tančí mezi chalupami, mohou návštěvníci ve skanzenu na Veselém Kopci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skanzen na Veselém Kopci

Skanzen na Veselém Kopci | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Většina lidí má posvícení spojené s dobou podzimu a blížící se zimy. Ale naši předkové už začínali v září.

„Posvícení začínalo vždy na konci léta s koncem sklizně a trvalo až do svaté Kateřiny – tedy do 25. listopadu,“ vysvětluje etnografa Ilona Vojancová.

Naše prababičky a pradědové se uměli pořádně odvázat. Posvícení začínalo v sobotu a končilo až v pondělí.

„Skutečně se stoly prohýbaly pod nejrůznějším dobrotami, ať už to byla pečená husa, kachna, spousty koláčů nebo třeba uzené a vepřové,“ říká etnografka.

Tak nějak podobně to bude vypadat právě dnes v chalupách na Veselém Kopci. Po povidlových, tvarohových a makových koláčích se každoročně jen zapráší. Po dobrém jídle to chtělo nějaký pohyb. A i toho bylo při posvícení více než dost.

„Zábavy začínaly většinou v neděli odpoledne a trvaly do ranních hodin,“ říká Vojancová.

V pondělí posvícení doznívalo při harmonice, houslích a společném tancování. „Lidé tancovali a ještě si užívali posvícenské nálady,“ dodává etnografka.

Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme