Ve školních kantýnách často prodávají nekvalitní cukrovinky

Žák první třídy základní školy v Českém Dubu, osmiletý Kryštof, si ve školní kantýně zakoupil sladkosti s obsahem konzervantů a barviv. Po příchodu domů si stěžoval, že je mu špatně, a později zkolaboval. Kryštofův případ může být důsledkem nešvaru, který trápí rodiče některých českých školáků. Ve školních kantýnách si totiž děti často mohou koupit i pro ně nepříliš vhodné potraviny.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

roláda

„Kryštof si vzal peníze na svačinu a místo toho, aby si koupil nějaké pečivo nebo nějakou normální svačinu k jídlu, tak si s dětmi šli zakoupit sladkosti do školní kantýny,“ vypráví Kryštofova maminka Lenka Lukešová.

„A jak jsem po škole zjistila, ty sladkosti se skládaly převážně z nějakých sypkých prášků, které obsahovaly hlavně barviva, konzervanty a různé příchutě,“ dodává Lukešová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Evy Malé o nezdravých potravinách ve školních kantýnách

S problémem se svěřila ředitelce českodubské školy, která nedokáže posoudit, jestli Kryštofovy problémy souvisely s jídlem zakoupeným v kantýně.

„Během vyučování se u něho neprojevily žádné reakce a druhý den přišel normálně do školy,“ tvrdí ředitelka Lenka Kabešová.

Někteří rodiče nemají přehled, co si jejich děti ve školních kantýnách kupují. A koupit se tam dá leccos od šumivých limonád plných cukru, párků v rohlíku a lízátek až po soudečky plné lepkavé tekutiny či sladký prášek tyrkysové barvy.

„No, bohužel úplně pod kontrolou to nemám. Mám pocit, že si tam kupuje takové ty rolády, o kterých vím, že to není úplně to nejlepší, co by mělo dítě jíst, potom nějaké sušenky, tatranky, tam takový problém není,“ říká maminka jedenáctileté školačky.

Průzkum: Starší žáci mají špatné stravovací návyky, necvičí a často berou léky

Číst článek

Podle alergoložky Renaty Čepické mohou „éčka“ v potravinách způsobovat u alergických dětí nejrůznější problémy.

„Může to být časná reakce typu ekzému, alergického zánětu spojivek, rýmy, zhoršení astmatu a plíživě se rozvíjející alergické projevy,“ vysvětluje Čepická.

Podle paní Lukešové by děti bez vědomí rodičů neměly mít k levným cukrovinkám plných chemikálií vůbec přístup.

Sladkosti, ilustrační foto | Foto: Stock Exchange, Uživatel: kashmere

„Ty děti nemají možnost si určit, jestli to je, nebo není zdravé, a jelikož jim to doma rodiče zakazují, tak je to pro ně samozřejmě velmi žádané zboží. A myslím si, že to není správně, že to tam prodávají,“ myslí si Lukešová.

Ředitelka školy v Českém Dubu navrhuje, aby se sami rodiče dětí dohodli s personálem kantýny, které potraviny by neměly být dětem ve škole nabízené.

„Paní prodavačka u nás v kantýně je velice vstřícná a hodná paní, takže si myslím, kdyby rodiče přišli a vyloženě označili výrobky, které si nepřejí, aby v té kantýně byly nabízené, tak si myslím, že by v tom problém nebyl,“ dodává ředitelka českodubské školy Lenka Kabešová.

Eva Malá, David Bernardy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme