Ve stáčírně minerálky v Bílině na Teplicku má do dvou let vzniknout muzeum a restaurace

Pomalu se začíná rýsovat nová podoba stáčírny Bílinské kyselky v areálu bývalých lázní v Bílině na Teplicku, kde už rok pracují dělníci. Zachován by měl být historický ráz budovy i některé detaily. Soukromou firmu vyjdou opravy zhruba na 140 milionů korun, část tvoří evropské dotace. Kromě nových provozních prostor má vzniknout i restaurace a muzeum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oprav se dočkají také sochy nad hlavním vchodem do budovy

Oprav se dočkají také sochy nad hlavním vchodem do budovy | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Práce pokračují. Dnes už můžeme poukázat na to, že části, které byly opravdu v dezolátním stavu, začínají mít určitou podobu,“ potvrzuje Vojtěch Milko z vedení firmy.

Zatímco nové prostory pro stáčení a skladování minerálky začne společnost využívat už příští rok na jaře, restaurace a muzeum se otevřou buď koncem příštího roku, nebo až na jaře 2015.

Prozatím je historie Bílinské kyselky k vidění pouze na internetu. „Třeba kniha Zaječická hořká voda od Franze Rouse z roku 1791, která má pro nás strašnou cenu, protože se tam skutečně dočteme věci, které jsme neznali,“ upozorňuje Milko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Gabriela Hauptvogelová navštívila areál, kde se stáčí Bílinská kyselka

Restaurace vznikne na půdě. Střecha stáčírenské haly bude pokryta trávníkem a poslouží jako restaurační zahrádka. Navazovat bude na nedaleký svah.

Nedaleko vchodu do restaurace pak roste dřevěný altán, kde budou moci lidé ochutnat vodu z pramene. „To je jedna z nejstarších částí, která tady je. Onehdy tady bylo prostranství, které sloužilo lidem, kde si mohli z pítka ochutnat Bílinskou kyselku. My na to chceme navázat, proto ty restaurátorské práce,“ dodává Milko.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme