Vedra komplikují práci sklářům. Pracovat musí až v 60 stupních

Skláři na Českolipsku pracují v letních vedrech při teplotách, které dosahují až k šedesáti stupňům Celsia. Práce v huti je tak náročnější než jindy. Sklárna Ajeto v Lindavě na Českolipsku je jedna z mála, která si mohla kvůli vedrům dovolit posunout pracovní dobu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Petr předvádí umění sklářů ve Sklářeské krčmě v Lindavě

Lukáš Petr předvádí umění sklářů ve Sklářeské krčmě v Lindavě | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Pracovní dobu jsme posunuli o jednu hodinu, začínáme dělat ve 4:50 a končíme lehce po poledni. Je to trochu náročnější na vstávání, ale vyhneme se těm největším teplům," říká ředitel sklárny Ajeto Jaroslav Turnhöfer.

Přímo na huti mají skláři i mobilní sprchu, kde se mohou skláři kdykoliv zchladit. Horko mají nejen v klasických provozech, ale i u automatických linek, kde z technologických důvodů není možné posunout pracovní dobu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve sklárnách Ajeto na Českolipsku natáčel redaktor Českého rozhlasu Tomáš Mařas.

Vedení firmy podle slov Turnhöfera vložilo do pracovní doby přestávku navíc a pro zaměstnance kromě toho zajišťuje i dostatečný přísun tekutin.

Skláři sice popíjejí i sedmistupňové pivo, jak potvrzuje jeden ze zaměstnanců sklárny Balíčlek, ředitel to ale nevidí rád a upřednostňuje sodobar a minerálky. „Sami dobře vědí, že je toto opatření v jejich prospěch," doplňuje ředitel.

Jen pár metrů od sklářské pece je odhadem kolem 50 stupňů. Hned u pracovního otvoru je pak podle Martina Balíčka o dvacet stupňů víc. Ve vedru se sklářům nepracuje zrovna lehce.

„Pomáhají pauzy, máme možnost vyběhnout ven do stínu a ochladit se trošičku," říká sklář. Kolik toho ve vedrech vypije, Martin odhadnout nedokáže. „Střídá se lehké pivo, sifon, čaj,“ dodává.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme