VeganFest představuje Brňanům přísnějším formu vegetariánství

V Brně se koná VeganFest, sedmnáctidenní série nejrůznějších akcí zaměřených na alternativní způsob stravování o něco přísnější než vegetariánství, protože kromě masa vylučuje z jídelníčku i všechny další prvky živočišného původu včetně mléčných výrobků a vajec.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na VeganFestu se mimo jiné dozvíte nové recepty, ale i důvody, proč se lidé rozhodují pro přísně neživočišnou stravu. | Foto: Vegan Fest

Přestože se o prospěšnosti takové diety, zejména pro děti a dospívající mládež, stále vedou určité spory, veganů i u nás postupně přibývá a některé prvky jejich stravy se dostávají i do obecného povědomí.

K úplnému odmítnutí živočišné stravy většinu veganů vedou etické důvody, říká Markéta Musilová, organizátorka druhého ročníku veganského festivalu, který včera odpoledne nabídl první přednášky.

„Nechtějí způsobovat utrpení zvířatům, chtějí žít zdravěji, což ta rostlinná strava zdravější samozřejmě je, další důvody jsou i environmentální, protože živočišná strava má obrovské negativní důsledky na celou planetu,“ vysvětluje Musilová.

Přehrát

00:00 / 00:00

S organizátorkou veganského festivalu hovořil redaktor ČRo Ivan Holas

Vegetariánství a veganství proto není jen otázkou stravy, ale také životního stylu. „Vegani nenosí kožichy, kožené výroby, snaží se nakupovat lokální produkty, které necestují přes celou planetu,“ upřesňuje pořadatelka VeganFestu.

S vegetariánskými a veganskými radikály, kteří často nevybíravým způsobem vnucují své názory ostatním, nesouhlasí. Podle jejích slov je nejdůležitější osvěta a informovanost. Právě to je vlastně důvodem, proč se pořádá VeganFest.

„Pokud člověk má informace, tak už záleží na něm, jak s nimi naloží. Každý má vlastní rozum a důležité je mít přístup k informacím. To je vlastně důvod, proč děláme VeganFest, aby lidé měli přístup k informacím a pak se mohli rozhodnout,“ uvádí Musilová.

Festival je určen nejen pro ty, kteří živočišnou stravu odmítají, ale pro širokou veřejnost a tedy i lidi, kteří se s veganstvím zatím nikdy nesetkali. Mají jedinečnou možnost dozvědět se něco nového, ochutnat veganská jídla a získat nové recepty.

Ivan Holas, Alina Holušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru