Vegetariáni si místo kapra obalí na Štědrý večer zeleninu nebo sýr

Namísto obalovaného a smaženého kapra obalovaný celer, sýr nebo palačinka. K tomu ovšem bramborový salát bez uzeniny, s majonézou nebo jogurtem. Záleží na tom, čemu dává dotyčný přednost. Tak nějak vypadá štědrovečerní tabule vegetariánů. Lidí, kteří odmítají jíst maso, přibývá, a to jak ze zdravotních, tak jiných důvodů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bramborový salát - příprava | Foto: Czech specials

Ondřej a Monika Hudrlíkovi jsou vegetariáni. Na Štědrý den, při slavnostní večeři u nich nenadejte na stole ani smaženého kapra, ani řízek.

„První Vánoce, které jsme měli bez masa, jsme si usmažili mozzarellu, k tomu bramborový salát a bylo to úplně úžasné. Loni nebo předloni jsme dělali smaženou plněnou palačinku," vzpomíná Ondřej Hudrlík a jeho manželka Monika dodává, co všechno do ní dává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadá štědrovečerní tabule u vegetariánů, zjišťoval redaktor Tomáš Mařas

„Ta je vlastně plněná dvěma druhy sýra a je tam cibulka a žampiony. Palačinku zabalím do takového psaníčka a obalím v trojobalu."

Podle Ondřeje Hudrlíka si člověk po snězení obalované palačinky připadá jako v sedmém nebi. Na Vánoce se jim takové jídlo hodí, nemusí kapra zabít, kuchat nebo porcovat. Cesta k vegetariánství pro ně nebylo rozhodnutím ze dne na den.


„U nás byl přechod plynulý, kdy jsme si dělali maso třeba jen o víkendu. Pak jsme zjistili, že ho nemusíme mít ani o víkendu," říká Monika Hudrlíková a manžel Ondřej doplňuje: „Ke konci už to bylo tak, že jsme ho jedli jenom kolem Vánoc u babičky, tam jsem si ho ještě dával. Když už to bylo jenom dvakrát ročně, tak z toho vyplynulo, že už to nemusí být ani dvakrát ročně."

Vladimír Halbich si ke slavnostní večeři namísto kapra dává obalovaný a smažený celer. „Zjistil jsem, že když si dávám maso, tak mi druhý den není lépe. Pak jsem četl duchovní knihy a tam jsem zjistil, že maso není správné jíst z etických důvodů," vysvětluje Halbich.

Vykostěné krůtí stehýnko na rozmarýnu s celerovými hranolky a zeleninovým salátem - příprava a postup | Foto: Ivana Šuláková

Než přešel k vegetariánské stravě, dopřával si maso třikrát denně. Měl ho nejen k obědu a večeři, ale uzeninu si dával pravidelně k snídani. Pečené maso měl nejraději.

„Zpočátku to bylo docela kruté, protože jsem si myslel, že to bez masa není možné. Dřív jsme jezdili kolem jedné restaurace, kde jsem si dával pečené koleno, nebo uzené koleno jsem měl rád. Teď už mě to ani neláká," dodává Halbich.

Ani u vegetariánů nechybí tradiční vánoční cukroví, kde ale hned vedle jsou například chlebíčky s pomazánkou z mrkve a česneku.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme