Vinaři bojují proti pančování Pálavy, pomoci má i studie

Na českém trhu se sudovým vínem se stále častěji objevuje falešné označování odrůd vín. V poslední době jde převážně o Pálavu, ta přitom může být vyrobena z hroznů pouze slovenských nebo českých. Praxe je ale úplně jiná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vinohrad

vinohrad | Foto: Vojtěch Berger

Vinaři, kteří na převážně na Břeclavsku Pálavu pěstují, jsou rozhořčeni. Je to podvod, říká jeden z nich, Radomil Baloun z Velkých Pavlovic.

„To víno, často to rozlévané, se nedá ani pozřít. Že to má něco společného s Moravou? Tak maximálně, že to přes Moravu jelo. A kde to bylo vyrobené, často člověk ani neví,“ rozčiluje se.

Svaz vinařů si proto nechal zpracovat studii, která má zmapovat dovoz a vývoz vín, hotová by měla být do konce srpna.

„Po vyhodnocení studie bychom chtěli přijít s návrhy opatření, které by měly zpřísnit legislativu,“ dodává tajemník svazu Martin Půček.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme