Vyhlášený fašank ve Strání na Slovácku přilákal tisíce návštěvníků

Největšímu věhlasu a zájmu se těší fašankové veselí a průvody ve Strání v Bílých Karpatech. Součástí straňanského fašanku je tradičně Den otevřených dveří ve sklárnách Květná, kde se dodnes zachovala tradiční výroba foukaného skla, dále obchůzky řady folklórních souborů, jarmark lidových řemesel a zabijačkových specialit. Každoročně do Strání dorazí několik tisíc návštěvníků.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tanec Pod šable ve Strání | Foto: Roman Verner

Eva Kunčarová sem přicestovala z Kroměříže, přilákala ji zvědavost: „Já jsem to neviděla, rodiče ano."

Když se řekne masopust nebo fašank, tak si lidé vybaví především různé žertovné maškary. Ve Strání jich ale mnoho nepotkáte. Straňanský fašank je totiž založený výhradně na tanci zvaném Pod šable.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Stráních na Slovácku natáčela redaktorka Andrea Kratinová.

"Na těch obchůzkách, zejména tady muži, ženy se přidávají zřídka, obchází tu obec a předvádějí tanec v domácnostech, po hospodách, v institucích,“ potvrzuje místní lidovecký starosta Ondřej Benešík.

Masky se tu ale přeci jen tu a tam mihnou, nejsou ale straňanské. Medvěda nebo smrtku bylo vidět pouze jako doprovod hostujících souborů. Místním to ale rozhodně nijak nevadí.

Fašank, případně fašanek, fašaňk nebo fašinek - tak se na Moravě říká masopustu, tedy tradiční lidové oslavě jídla a chuťových buněk trvající od svátku Tří králů do Popeleční středy. Během fašanku bylo v minulosti třeba dosyta se najíst, neboť po skončení těchto hodů mělo následovat čtyřicetidenní období bez masa.

"Protože oni jsou od malička vychováváni v tom, že chlap má šavlu a to je prostě pro ně posvátné,“ míní vedoucí folklórního souboru Javořina Marie Múčková.

Josef Zámečník, který se chystá převléknout se do kroje, prozrazuje, že za posledních pět let tu mezi místními výrazně přibylo krojů. Fašankem tu podle něj žijí všichni, a muži obzvlášť:

"Na velkou noc chodíme z kostela do kostela a na fašank se chodí z hospody do hospody."

Konec masopustu bude v úterý 12. února ve znamení fašančárských obchůzek Pod šable a večerním pochováváním basy. Jídelníček místních se od té chvíle uskromní, maso vystřídá například čočka nebo obilniny. Hovězí nebo vepřové se na jejich talíře vrátí až zase po Velikonocích.


Strání na Slovácku

Andrea Kratinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme