Z kdysi nevzhledného odkladiště ojetých aut v Cibotíně se teď line vůně pečeného chleba

Hasiči v Cibotíně, místní části České Bělé, proměnili skladiště ojetých traktorů ve zcela nevšední letní amfiteátr. Jeho součástí je i vlastnoručně vystavěná pec, ve které vznikají voňavé dobroty podle originálních receptů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domácí chleba

Domácí chleba | Foto: Fotobanka stock.xchng, Ayse Kongur

„Celá pec funguje na principu, že se vevnitř topí, pak se to vyčistí a pak se dovnitř dá chleba,“ otevírá útroby pece její stavitel, hasič a kuchař v jedné osobě Ivan Žáček.

„Je to moje království, už se to snažím ukázat i jiným, ale oni se k tomu moc nehrnou. Děláme chleba, cibotínské kytičky, buchty. Zatím si nikdo nestěžoval. Vlastně jo, že je toho málo,“ usmívá se.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Cibotíně natáčela redaktorka Hana Mikulincová

Recept cibotínského pečiva se prý neprozrazuje, jeho chuť ale cítil Ivan Žáček už jako malý chlapec: „Můj táta dělal u elektrikářů, stavěli vedení u Ledče nad Sázavou a tam měli výborný chleba. Dodnes si jeho chuť pamatuju, ještě to není ono, ale už skoro.“

Pec tvoří jen malou část letního amfiteátru, který hasiči postavili vlastníma rukama z toho, co kdo přinesl. Cibotínské pečivo tady můžou lidé ochutnat při letošních letních akcích, areál už čekají jen drobné dodělávky.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme