Za průjmy u desítek lidí z Plzně a okolí může podle hygieniků salmonela

Zhruba 30 lidí skončilo v nemocnici a 50 dalších vyhledalo lékaře, taková je dosavadní bilance vlny průjmového onemocnění na Plzeňsku. Podle hygieniků se jedná o salmonelózu. Všichni pacienti mají jedno společné – snědli špagety z plzeňské vývařovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Špagety aglio olio

Špagety aglio olio | Foto: Petr Vidomus

V ohrožení života není nikdo, ale stav mnoha lidí je poměrně vážný, protože průjem u nich způsobil těžkou dehydrataci. V nemocnici jim nyní doplňují tekutiny pomocí infuzí a hlídají, aby se nevyskytly komplikace.

Nejvíc pacientů přijala infekční klinika plzeňské fakultní nemocnice, další leží v nemocnici v Klatovech.

Odtud také přišly první laboratorní výsledky, které potvrzují bakterii salmonely. Hlavní vlna přijímaných pacientů byla včera a dneska už jsou to jen jednotlivci.

Událost už vyšetřuje policie, která však ještě čeká na výsledky mikrobiologických testů z Fakultní nemocnice Plzeň. Výsledky by měla mít nemocnice zítra.

Úplně první informace hovořily o tom, že závadné jídlo byly špagety carbonara s vajíčkem, slaninou a parmezánem. V pátek měla vývařovna vydat 140 porcí špaget do různých závodů v Plzeňském kraji.

Protože se jedná o jídlo s pětidenní trvanlivostí, je možné že někteří strávníci ještě jídlo nesnědli.

Krajská hygienická stanice už údajně výrobce kontaktovala. V pondělí ráno by se všichni zaměstnanci firmy měli podrobit vyšetření a výtěrům a hygienici udělají stěry z prostředí.

Hygienici také žádají všechny, kteří mají i lehčí průběh nemoci a nevyhledali nemocniční ošetření, aby se jim telefonicky ozvali.

Bakterie Salmonella typhimurium (červeně) na barevně vylepšeném snímku z elektronového mikroskopu | Foto: licence Public Domain (eng)

ČRo, Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme