Zámek Kačina u Kutné Hory ožije tradiční Cukrářskou poutí. Připraveny jsou i nové expozice

Také středočeské hrady a zámky se po zimní pauze pomalu probouzejí k životu. Výjimkou není ani zámek Kačina u Kutné Hory. Někdejší letní sídlo rodu Chotků využívá z velké části především Muzeum českého venkova. Muzejní pracovníci se snaží neustále vylepšovat zámecké expozice a na víkend připravili také další ročník oblíbené Cukrářské pouti.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaplněné nádvoří zámku Kačina | Foto: Michal Trnka

V zámeckém podzemí se ještě nedávno nacházely depozitáře muzea. Teď se tam mohou návštěvníci podívat na expozici hospodářského zázemí. Nahlédnout mohou třeba do dobové prádelny.

„Máme tady ruční pračky, valchy a potom je tady výkřik techniky své doby, a to je taková poloautomatická pračka na ruční pohon, kdy se s ní muselo točit a točit a točit tak dlouho, až se prádlo vypralo. Pak tady máme mandl, napařovací žehličky a další věci,“ přibližuje Alena Štecherová z Muzea českého venkova.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Michal Trnka se vypravil na zámek Kačina u Kutné Hory

Na Kačině se snaží ukázat zájemcům o historii každý rok něco nového. Možná i proto si Muzeum českého venkova nemůže na návštěvnost stěžovat. Loni prošlo jeho branami zhruba 30 tisíc návštěvníků. V meziročním srovnání je to asi pětitisícový nárůst.

„Pro nás je ještě zajímavé takové srovnání, kolik lidí chodí na klasické zámecké prohlídky a kolik se zúčastní jednorázových akcí, kterým říkáme zámecké slavnosti, mají různou tematiku. Podíl se zvětšuje ve prospěch jednorázových zámeckých akcí,“ upozorňuje Alena Štecherová.

Mezi každoroční oblíbené akce na Kačině patří Cukrářská pouť. Letošní připadá už na tuto neděli a zámek ji bude hostit od 10 do 17 hodin. Na velkém tržišti budou k dostání sladkosti a ožije také zámecká kuchyně. Pekaři v ní upečou i chlebové podplamenice.

„Když se řekne podplamenice, je možný dvojí výklad. Když se chystá pekař péct chleba, musí dlouho nahřívat pec. Aby zjistil, jestli je správně nahřátá, vloží první výrobek a to může být ta podplamenice. A nebo naopak když se přestane péct chleba a pec pomalu chladne, tak ve zbytkovém teple se ještě dopékají další výrobky,“ vysvětluje Alena Štecherová.

Cukrářská pouť ale podle ní není jenom o jídle. „Když přijdou celé rodiny i tatínkové, budou jim tady znalci střelného prachu vyprávět o starých zbraních s ukázkami střelby. Bude hrát kapela, bude pohádka pro děti. V rámci vstupného se všichni mohou podívat na zámeckou trasu a prohlédnout si zámecké interiéry. Máme tu zámecký skleník, takže i pro milovníky orchidejí bude předvádění a prohlídka,“ vypočítává.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme