Zemědělci ve středních Čechách už sklízejí brambory. Na Vlašimsku jich bude dostatek

Sklizeň brambor ve středních Čechách je v plném proudu. Úroda prý letos nebude slavná a ceny pro spotřebitele půjdou nahoru. Šanci vydělat tak mají zemědělci v oblastech, kde je brambor dostatek. Platí to například pro Vlašimsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brambory

Brambory | Foto: Fotobanka stock.xchng

Agronom Stanislav Kubálek už kope do země, vytrhává nať a vyhazuje brambory. „Vypadá to dobře, počet jedinců je dobrý i velikost optimální,“ říká. A radí kupovat brambory u místních zemědělců. Ty v obchodech jsou prý prané, a proto se brzy kazí.

Jiří Šindelář zase doporučuje sledovat varný typ. „Varný typ A jsou brambory žluté, po uvaření jsou stále tvrdé, nerozpadají se. Ideální pro bramborový salát. Brambory B a C jsou vhodnější pro halušky nebo bramborovou kaši,“ upřesňuje.

Stanislav Kubálek pak ještě doplňuje, že je dobré také sledovat velikost hlíz. „Určitě platí pravidlo, čím menší brambora, tím kvalitnější. Je s tím doma sice víc práce, ale drobnější brambora je na chuť lepší.“

Brambor má být letos spíš málo. Ale záleží to od oblasti. Jiří Šindelář z Čechtic vidí zrovna letošní sklizeň poměrně dobře a počítá s výdělkem. „Na Českomoravské vrchovině a i u nás se úroda trochu zachránila tím, že v srpnu přece jen spadly nějaké srážky,“ dodává.

Věra Hájková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme