Zemědělci z Vysočiny začínají sklízet brambory, včetně Keřkovských rohlíčků

Obilní kombajny vystřídaly na polích kombajny bramborové. Začíná sklizeň a na Vysočině je o to důležitější, že z kraje pochází každá třetí brambora v České republice. Pěstitelé jako vždy připravili několik zajímavostí – třeba Keřkovské rohlíčky. Slavná salátová brambora roste na Havlíčkobrodsku.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohdan Jůda drží Keřkovské rohlíčky. Brambory na salát | Foto: Milan Kopecký

Rohlíčky pocházejí z Keřkova u Přibyslavi a jsou z roku 1940. Od ostatních brambor se odlišují svým tvarem a také strukturou dužniny. Je to typická salátová odrůda. Pěstování rohlíčků není jednoduché - letos práci zemědělcům navíc komplikovalo počasí.

„Chvilkami se Keřkovské rohlíčky na extrémy taky tvářily špatně,“ říká přímo na poli agronom zemědělského podniku v České Bělé na Havlíčkobrodsku Bohdan Jůda, který nakonec rohlíčky na dvanácti hektarech vypěstoval. I když letos prý nebudou tak krásné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezi řádky brambor natáčel redaktor Milan Kopecký

„Teď to trochu vylepšují, ale říká, že jsou letos jak od nějakého učně, který ještě neumí hníst těsto. Jsou takové buclaté, někdy připomínají spíš housku než rohlíček,“ doplňuje Jůda, který pro Keřkovské rohlíčky žije od jara až do podzimu.

A přinesl si také motyku. „Věřím, že to bude vypadat dobře, nakonec z nich mám radost. Ten tvar teda nemají ideální, jsou to takové housky. Na druhou stranu si zase říkám, že to je dobře. Zájem vzrůstá a my budeme mít mnohem menší ztráty, až budeme sklízet kombajnem, že nám to neprosaje,“ dodává.

Keřkovské rohlíčky jsou určené především k přípravě štědrovečerního salátu. Při jejich skladování bychom si měli pamatovat, že nemají rádi světlo, a naopak jim prospívá nízká teplota.

Milan Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme