Zlínsko trápí salmonelóza. Evidují už téměř 80 případů

Ve Zlínském kraji evidují v posledních čtyřech týdnech nečekaně vysoký výskyt salmonelózy. Celkem už evidují 78 ohlášených případů, což je 2,5krát víc než za stejné období loni. Epidemie se většinou šíří v rámci rodin. Na vině jsou extrémní vedra z uplynulých dnů a chyby při přípravě jídla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bakterie Salmonella typhimurium (červeně) na barevně vylepšeném snímku z elektronového mikroskopu

Bakterie Salmonella typhimurium (červeně) na barevně vylepšeném snímku z elektronového mikroskopu | Foto: Licence Public Domain, volné dílo

„Počasí při používání rizikových potravin, jako jsou vejce, drůbeží, je třeba dbát na důslednou tepelnou úpravu,“ upozornila epidemioložka Hana Tkadlecová.

Zdůraznila, že veterináři mají v dnešní době útlumový program na salmonely, a tak jsou vejce z distribuční sítě bezpečnější než vejce z domácích chovů.

„Zaznamenali jsme i chovy, které jsou promořené. Lidé v nějaké falešné představě, že domácí vajíčka jsou nejlepší, potom opomíjí základní pravidla při kuchyňské přípravě,“ dodala Tkadlecová.

Tomáš Sedláček, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme