Autor

Reuters

RSS autora

Články autora

| Reuters, miz |Zprávy ze světa

Maďarsko zpřísnilo zákon. Všechny uprchlíky pošle rovnou do sběrných táborů

Maďarský parlament v úterý zpřísnil pravidla pro uprchlíky. Všichni běženci poputují do sběrných táborů bez ohledu na to, zda zažádají o azyl, či nikoliv, napsal Reuters s odvoláním na maďarskou státní agenturu MTI. Pro nový zákon hlasovalo 138 poslanců, proti bylo šest zákonodárců a 22 se zdrželo. Vláda premiéra Viktora Orbána plánuje postavit u své jižní hranice dva až tři uprchlické tábory.

| Reuters, Petra Holinková |Zprávy ze světa

OBRAZEM: Staleté tradici hrozí zánik. Tak Indie přichází o zaklínače hadů

Ten výjev známe všichni. Ind s dlouhými prsty hraje na tradiční flétnu a před ním se v půvabných obloučcích jako na rozkaz roztancuje jeden z nejnebezpečnějších hadů světa. V indické osadě Jogi Dera se zaklínání hadů dědilo z generace na generaci. Dnes tradice ale pomalu vymírá a zaklínači hadů o své živobytí pomalu přichází. Kvůli zákonům na ochranu přírody i nástupu nové, moderní doby.

| Reuters, mls |Zprávy ze světa

‚Už není žádné uprostřed.‘ Trumpova éra začíná – a propast mezi Američany je hlubší než dřív

Přinese éra Donalda Trumpa sjednocení, nebo prohloubí už existující rozpolcení americké společnosti? Tu rozděluje větší politická propast než v minulosti, myslí si dnes téměř dvojnásobek Američanů než před osmi lety. Řada z nich se také obává, že Trumpova vláda věci ještě zhorší. Jiní namítají, že nového prezidenta je třeba hodnotit až na základě činů, nikoli zbrklých předpokladů, píše z Washingtonu reportér agentury Reuters.

| ČTK, ČRo, Reuters |Zprávy ze světa

Nový rok online: Oslavy proběhly za dohledu tězkooděnců, v Istanbulu je poznamenal útok na klub

Rok 2017 začal. Jako první ho přivítali obyvatelé tichomořských ostrovních států Samoa, Kiribati a Tonga, a to s 13hodinovým náskokem oproti Česku. Ohňostroje rozzářily oblohu celé řady světových metropolí - od Sydney až po Berlín, Paříž nebo New York. A také Pchjongjang. V Istanbulu příchod nového roku poznamenal útok na noční klub. Dění jsme sledovali v online reportáži.

| Reuters, ČRo |Zprávy ze světa

OBRAZEM: Zbořené budovy i chrámy. Podívejte se na nejsilnější zemětřesení v Itálii od roku 1980

Centrální Itálii zasáhlo silné zemětřesení. Podle odborrníků bylo vůbec nejsilnější od katastrofy z roku 1980, kdy zemřelo 2800 lidí. Nedělní otřesy si nevyžádaly žádné lidské životy, přesto jejich síla zcela zdemolovala vesnici Arquata. Epicentrum zemětřesení bylo necelých 70 kilometrů od Perugie. Otřesy byly cítit v pásmu od Bolzana až po Neapol.

| Český rozhlas, Reuters, Kateřina Golasovská |Zprávy ze světa

Iráčané se snaží dobýt poslední baštu Islámského státu. Začala bitva o klíčový Mosul

Irácká vojska zaútočila v noci ze soboty na neděli na město Mosul, které dva roky ovládá Islámský stát. Informovala o tom irácká a turecká média. Pokud by Iráčané dobyli své město zpět, jednalo by se o významný krok k tomu, aby Islámský stát vytlačili ze země úplně. Mosul je jednou z posledních bašt džihádistů.

|Lenka Kabrhelová, ČTK, Reuters, Kateřina Golasovská |Zprávy ze světa

Stav nouze, dopravní zácpy a prázdné regály. Amerika se připravuje na hurikán Matthew

Americké státy vyhlašují stav ohrožení a úřady již doporučily či nařídily evakuaci zhruba dvou milionů lidí z pobřežních oblastí. Živel, který je nejsilnějším hurikánem v oblasti za devět let, ve čtvrtek cestou k Floridě zesílil ze třetí kategorie na čtvrtou na pětistupňové škále síly hurikánů. Celkem si vyžádal v Karibiku 140 obětí.

| Reuters, Filip Harzer |nepoužívat - Věda

Vzdušný křízenec havaroval při testovacím letu. Tvrdé přistání poškodilo kokpit

Největší hybridní letoun Airlander 10 při testovacím letu v anglickém Bedfordshire havaroval. Podle BBC letoun zavadil o telegrafní sloup, společnost Hybrid Air Vehicles to ale popřela. Podle jejího vyjádření nebyl při nehodě nebyl nikdo zraněn, při tvrdém přistání byl ale poškozen kokpit letounu. Kříženec vzducholodi, vrtulníku a letadla vzlétl do vzduchu poprvé minulý týden.