Chomutov povede trojkoalice hnutí Pro Chomutov, ANO 2011 a KSČM

Vítěz voleb v Chomutově, hnutí Pro Chomutov, vytvoří koalici s hnutím ANO 2011 a s KSČM. V 35členném zastupitelstvu obsadí vzniklá koalice 22 křesel a bude tak mít pohodlnou nadpoloviční většinu. Strany se na spolupráci domluvily v noci na dnešek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chomutovská radnice

Chomutovská radnice | Foto: Tomáš Šácha

Programové prohlášení ještě strany dokončené nemají, teprve se připravují na jeho vytvoření. Během minulé noci se zástupci hnutí Pro Chomutov, ANO 2011 a KSČM domluvili jen na tom základním, tedy že spolu budou spolupracovat ve vedení města.

Podle lídra hnutí Pro Chomutov Daniela Černého se ale dá očekávat shoda například na nutnosti provedení auditů u městských společností. S tím budou spojeny i audity některých smluv a zřejmě i jejich následné vypovězení.

Podle Černého to platí hlavně pro společnosti Chomutovská bytová. Jak řekl Ladislav Drlý z KSČM, nemyslí si, že by se při tvorbě programového prohlášení a při stanovení priorit při vedení města vznikl nějaký spor, to samé uvedl i lídr ANO 2011 v Chomutově Marek Hrabáč.

Dva kandidáti na primátora

Kandidáti na nového chomutovského primátora jsou dva. Lídr hnutí Pro Chomutov Daniel Černý a lídr chomutovského hnutí ANO 2011 Marek Hrabáč. Teď bude záležet na tom, jak se strany dohodnou a samozřejmě na tom, kdo z obou kandidátů získá větší podporu zastupitelů.

Dosavadní primátor Jan Mareš nechce oficiálně situaci komentovat. Odkázal na svůj osobní profil na sociální síti Facebook. Jak tam píše, mrzí ho, že zklamal, a je pyšný na to, že odevzdává město s moderními školami, zdravým hospodařením a zmodernizovanou infrastrukturou a volnočasovými zařízeními.

Vítězné hnutí Pro Chomutov podalo stížnost na průběh voleb v Chomutově, vytvoření trojkoalice však podle jejích členů není předčasné.

Záležet bude na rozhodnutí soudu. Zda nařídí opakované volby, a pokud ano, tak jestli bude hlasování opakované jen v okrscích, kde mělo dojít k nákupu hlasů, anebo v celém městě.

V každém případě jde podle lídrů stran a hnutí hlavně o to, aby policie odhalila stranu nebo jednotlivce, kteří se na nákupu hlasů podíleli.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme