Autorka

Simona Bartošová

RSS autorky

Články autorky

|Simona Bartošová, František Kuna, Marcel Šulek, Jakub Knoll |Zprávy z domova

Jágrovi bude 44 a stále 'válí'. Gretzky už v jeho věku nehrál, Lemieuxe brzdila zranění

Hokejista Jaromír Jágr dál překvapuje NHL tím, jak dokáže hrát pár týdnů před svými 44. narozeninami. Z Čechů dal v této sezoně nejvíce gólů a pravidelně přepisuje žebříčky statisticky nejúspěšnějších hráčů. Z jeho čísel je navíc patrné, že si i v hokejově pokročilém věku drží vysokou produktivitu.

|Jan Kaliba, Simona Bartošová |Zimní sporty

Kabinky lanovky v Kitzbühelu nesou jména vítězů. Může jím být i Krýzl

Alpskou kombinací začne před polednem 76. ročník slavného Hahnenkammu. Tedy závodů, při kterých se bojuje nejen o body do Světového poháru, tučné prémie a prestiž. Vítězové z Kitzbühelu se navždy zapíšou do lyžařských dějin, což v tomto případě platí doslova. Ti, kteří závodí i letos, se cestou na start mohou svézt v kabince lanovky se svým jménem.

|Štěpán Macháček, Simona Bartošová, msk |Zprávy ze světa

IS potvrdil smrt Džihádisty Johna, už má ale nástupce. Brita původem z Indie

Takzvaný Islámský stát potvrdil smrt Džihádisty Johna. Pod touto přezdívkou se skrýval Mohammed Emwazi, britský občan kuvajtského původu, který se na videích Islámského státu objevoval jako kat zajatců. Útok na teroristu provedla americká armáda loni v listopadu bezpilotním letounem v syrské Rakce. Džihádista John už má ale svého nástupce. Je to opět Brit, tentokrát však pochází z Indie.

|Simona Bartošová, Zdeněk Vesecký |Regiony

Rampouchy jsou v Blance kvůli špatné izolaci. Pro opravu se musí oteplit

V pražských tunelech se v mrazivých dnech tvoří nebezpečné rampouchy. V úterý byla kvůli jednomu z nich omezena doprava na začátku tunelu Blanka směrem od Troji na Letnou. Přes metr dlouhý rampouch se vytvořil v místě dilatační spáry, kde je špatně provedená izolace. Problémy jsou v Blance i dnes.

|Robert Mikoláš, Simona Bartošová |Zprávy ze světa

Dva z pěti zmizelých hongkongských knihkupců jsou ve vazbě v Číně

Kauza záhadného zmizení pětice hongkongských knihkupců pokračuje. Čína po dlouhých týdnech zdráhání přiznala, že dva z nich zadržela, pochybnosti ale zůstávají. Někteří hongkongští zákonodárci totiž tvrdí, že šlo o únos. Celý případ navíc dostává mezinárodní rozměr. Po Velké Británii a Švédsku se do něj vložilo také Thajsko.

|Věra Pfeifferová, Simona Bartošová |Zprávy z domova

Poslanci budou mluvit o migraci, Sobotka chce záložní hraniční systém

I na lednové schůzi poslanecké sněmovny se bude mluvit o migrační krizi, poslanci se ale zatím neshodli na přesném termínu, kdy tento bod zařadí. Premiér Bohuslav Sobotka už však představil svoji vizi o záložním hraničním systému v Evropě a migrace byla i hlavním tématem pražského setkání ministrů vnitra visegrádské čtyřky.

|Pavel Polák, Simona Bartošová |Zprávy ze světa

Migrační krizi bude Evropa řešit dva až tři roky, tvrdí šéf německé diplomacie

Vyřešit uprchlickou krizi není podle německého ministra zahraničních věcí možné přes noc. Evropa se musí připravit na to, že krizi bude zažehnávat ještě příští dva až tři roky. Frank-Walter Steinmeier to řekl při setkání se zahraničními novináři to v Berlíně. Zároveň varoval před zdánlivě jednoduchými a rychlými řešeními.

|Vojtěch Berger, Simona Bartošová |Zprávy ze světa

V4 opět odmítla povinné kvóty. Hlavní jsou hotspoty a ochrana hranic, říká

Země visegrádské čtyřky odmítají povinné kvóty Evropské unie na přerozdělení uprchlíků. Unie se podle nich musí soustředit na ochranu vnější hranice schengenského prostoru a na hotspoty k registraci běženců v Řecku nebo Itálii. Ministři vnitra V4 to řekli v Praze na dnešní společné schůzce. Evropská komise dnes naznačila, že hotspoty mají začít fungovat do čtyř týdnů.

|Simona Bartošová, Tereza Kadrnožková |nepoužívat - Věda

Vědci z Brna vyvinuli speciální zdravotní boty pro těhotné ženy

Křeče v nohou a bolesti zad trápí čas od času nejspíš každého, ženám v těhotenství ale dokážou čekání na potomka velmi znepříjemnit. Právě pro ně vyvíjí odborníci z Masarykovy univerzity v Brně speciální obuv, která jim od obtíží pomůže. Dnes spouští rozsáhlý výzkum, ve kterém stovce nastávajících maminek dají tyto speciální boty a budou sledovat, jaký mají vliv na jejich zdraví.

|Pavel Novák, Simona Bartošová |Zprávy ze světa

O situaci v Polsku by se mělo debatovat bez emocí, shodli se Tusk a Duda

Jako Polák s Polákem si promluvili předseda Evropské rady a někdejší polský premiér Donald Tusk a polský prezident Andrzej Duda, který se dnes vydal do Bruselu. Se šéfem Evropské rady mluvil Duda o řešení migrační krize v Evropě nebo o projektu plynovodu Nord Stream 2, vedoucím mimo ukrajinské a polské území po dně Baltského moře. V Bruselu ale také polský prezident vysvětloval nedávné kroky nové vlády strany Právo a spravedlnost (PiS).

|Pavel Polák, Simona Bartošová |Zprávy ze světa

SPD tlačí na Merkelovou, bavorský ministr financí zvažuje zavření hranic

Německá sociální demokracie (SPD) zvyšuje tlak na kancléřku Angelu Merkelovou. Strana, která je součástí koaliční vlády, žádá kancléřku, aby předložila výsledky své uprchlické politiky. Se svými návrhy přicházejí i politici z bavorské CSU. Tamní ministr financí Markus Söder například v rozhovoru pro týdeník Der Spiegel znovu nadhodil možnost zavření hranic. Vládní strany zpřísňují zákony a chtějí omezit příliv migrantů. Zatím ale do Německa stále přichází 3000 až 4000 uprchlíků denně.

|Martin Dorazín, Jiří Hošek, Simona Bartošová |Atletika

Moskva odmítá i druhou část zprávy WADA, Londýn chce řešení

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko nesouhlasí ani s druhou částí zprávy Světové antidopingové agentury (WADA), která byla zveřejněna ve čtvrtek. Zpráva naznačuje, že o dopingových skandálech v ruském sportu věděl i ruský prezident Vladimir Putin. Nová zpráva WADA podle britských médií přitížila i současnému šéfovi světové atletiky Sebastianu Coeovi. Potvrdila totiž rozsáhlou korupci v bývalém vedení světové atletiky i snahu zakrýt systematický doping.