1. FC Synot je na prodej

Společnost Synot končí s fotbalem. Miroslav Valenta - šéf klubu, kterým zmítá korupční aféra prohlásil, že je 1. FC Synot na prodej. Pokud se do dvou měsíců nenajde zájemce, je Valenta připraven klub před novou sezonou zrušit a hráče rozprodat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

1. FC Synot

1. FC Synot | Foto: Jan Rosenauer

Jak se rozhodnutí majitele klubu odrazí na první fotbalové lize zatím jasné není. Určitě ale bude znamenat potíže pro sport v Uherském Hradišti, kde klub sídlí. Město nedávno rekonstruovalo tamní fotbalový stadión. Náklady dosáhly výše 250 miliónů korun. Jak Radiožurnálu potvrdil starosta města Libor Karásek, klub měl hřiště pronajaté za 1 korunu ročně s tím, že platil veškeré provozní náklady:"Synot do dnešní doby platil v plném rozsahu provoz, běžnou údržbu a revize. Podle mých informací stojí provoz areálu asi 3,5 až 4 miliony korun ročně."

Jasný také není dopad na složení první fotbalové ligy. Do úplatkářské aféry, která ohrožuje český fotbal, je podle policie zapleteno až 14 klubů ze 16. K obviněnému funkcionáři Synotu a pěti prvoligovým rozhodčím by tak měla přibýt další jména. S obviněními ale chce policie počkat možná až do července.

Korupční skandál kolem fotbalu zaměstnává stále více lidí. Disciplinární komise fotbalového svazu zahájí řízení s prvoligovým klubem Synot a pěticí rozhodčích, kteří jsou obviněni z přijímání úplatků. Komise o tom rozhodla poté, co si prostudovala písemné materiály vyžádané od vyšetřovatelů. Kromě sudích je obviněn také jeden funkcionář uherskohradišťského Synotu.

Důkazy o korupci v první fotbalové lize jsou dostatečně přesvědčivé, v České televizi to řekl šéf fotbalového svazu Jan Obst po nahlédnutí do vyšetřovacího spisu. Disciplinární komise fotbalového svazu zahájí s prvoligovým klubem 1. FC Synot a pěticí rozhodčích, kteří jsou obviněni z přijímání úplatků, řízení.

"Z materiálů, do kterých jsme měli možnost nahlédnout, to vypadá, že ta obvinění jsou dost závažná. Obecně řečeno tam důkazy zmíněny jsou," uvedl předseda Českomoravského fotbalového svazu Jan Obst.

Okresní státní zástupce v Kroměříži Pavel Pukovec potvrdil, že v souvislosti s úplatkářkou aférou v první fotbalové lize je stíháno šest lidí - jeden funkcionář Synotu a pět prvoligových rozhodčích. Zároveň nevyloučil, že okruh obviněných se ještě může významně rozšířit.

Další vývoj v kauze obviněného manažera Synotu a pěti rozhodčích sdělí zhruba v polovině července. "Uložil jsem policejnímu orgánu, aby ve lhůtě do dvou měsíců zpracoval a vyhodnotil v součinnosti se mnou důkazní materiál, který policie má, a jelikož je veden v režimu utajovaných skutečností, aby ho v této lhůtě dvou měsíců odtajnil. Další postup ve vyšetřování bude znám, předpokládám, za ty dva měsíce."

Podle státního zástupce ale nejde v žádném případě zaručit, že důkazy budou zveřejněny ještě před zahájením podzimní části fotbalové ligy. "Kvůli tomu, že začíná fotbalová liga, přece nebudu zbrklý a nevyhodnotím ty důkazy nějak špatně; toto mě v této chvíli v podstatě nezajímá."

Obviněnými sudími jsou Stanislav Hruška, Václav Zejda, Bohuslav Krátký, Josef Dvořáček a Jaromír Hlaváč. Za jejich podplácení policie stíhá bývalého sportovního ředitele 1. FC Synot Jaroslava Hastíka.

Milan Kopp, Naděžda Hávová, Petr Souček, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme