28. olympijské hry v Aténách jsou minulostí

V Aténách po sedmnácti dnech skončily hry 28. letní olympiády. Oficiálně je tradiční formulí uzavřel prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge a symbolicky předal štafetu Pekingu, který bude letní olympiádu hostit v roce 2008. Závěrečný ceremoniál na stadionu Spyridona Luise sledovalo 72 tisíc diváků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Athens 2004

Athens 2004

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge sice pochválil pořadatele za organizaci, ale sám jistě dobře ví, jak hrám ublížil skandál během poslední disciplíny - maratonu. Řekům přesto nelze upřít, že by hry nestihli připravit, dokázali na slušné úrovni zajistit i tolik obávanou dopravu, ale cestu do hlediště už sami najít neuměli.

Druhé hry novověku pořádané v zemi jejich zakladatelů tak mohou nést přívlastek "Hry poloprázdných tribun."

Svou malou chvilku slávy si během závěrečného ceremoniálu užil i český sport - Jan Železný byl slavnostně jmenován novým členem Mezinárodního olympijského výboru.

Ale při pohledu na bodování národů nás trošku zamrazí. Česká výprava totiž s jedinou zlatou, o kterou se zasloužil desetibojař Roman Šebrle, nesoucí naši vlajku při slavnostním zakončení, obsadila až 42. místo. To je nejhorší výsledek od her v Melbourne v roce 1956.

Marika Táborská, Miroslav Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme