Ve věku 41 let zemřel hokejový mistr světa Adam Svoboda, trenér brankářů Pardubic

Bývalý hokejový brankář Adam Svoboda zemřel. Dynamo zprávu o jeho úmrtí potvrdilo na svém webu. Svoboda se stal trenérem brankářů Pardubic před touto sezonou. V české reprezentaci odchytal 32 zápasů a vedle zlata z Vídně má i stříbro z roku 2006 z Rigy. V extralize získal tituly v roce 2008 se Slavií a o pět let později s Plzní.

Pardubice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejový mistr světa Adam Svoboda.

Hokejový mistr světa Adam Svoboda. | Foto: Vostárek Josef | Zdroj: ČTK/Vostárek Josef

„Dnes před 13. hodinou jsme přijali oznámení o úmrtí jednačtyřicetiletého muže na Pardubicku. Podle ohledání na místě činu s největší pravděpodobností neměla na jeho smrti účast další osoba,“ řekla v úterý mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

Pardubický trenér brankářů Adam Svoboda v opilosti boural, klub ho odvolal

Číst článek

Smutná zpráva o Svobodově smrti zastihla hokejové reprezentanty ve vlaku na cestě do dějiště světového šampionátu v Bratislavě. „Je to obrovská tragédie. Kluk, který toho hokeji hodně obětoval a byl také v reprezentaci. Adam byl pohodový člověk a já si vůbec nedovedu představit, co ho k tomu vedlo,“ řekl novinářům trenér Miloš Říha, jenž Svobodu trénoval v Pardubicích.

Vnímá, že podobných případů mezi sportovci přibývá. „Myslím si, že ten tlak na hráče a na ten sport vůbec je enormní. Ty věci okolo, strava, takové to vybuzení člověka až na hranici zdraví a možností psychiky jsou abnormální. Není to jednoduché. Stačí se podívat tady na ten tým pro MS - na tak těžký a dlouhý turnaj máte 25 hráčů, z toho jsou tři gólmani. Všechno souvisí se vším,“ prohlásil Říha.

„Je tady pár kluků z Pardubic, takže se to k nám dostalo. Miloš tam trénoval. Je to strašný. Bohužel se to ve sportu stává víc a víc. Musí se s tím něco dělat. Ale nevím, co... Kdo nezná toho člověka, nedokáže si vůbec představit, v jakém byl asi rozpoložení. Nevím, co se stalo a co k tomu mám víc říct. Je to strašný,“ uvedl kapitán Jakub Voráček.

Svoboda v lednu přejel na silnici mezi Přeloučí a Valy se svým volvem do protisměru a srazil se s felicií. Řidiči obou vozidel utrpěli lehčí zranění a byli převezeni do nemocnice. Vítězi extraligy se Slavií a Plzní poté policisté naměřili 1,8 promile alkoholu.

Svoboda se stal trenérem brankářů Pardubic před touto sezonou. V české reprezentaci odchytal 32 zápasů a vedle zlata z Vídně má i stříbro z roku 2006 z Rigy. Celkem se zúčastnil čtyř světových šampionátů, ale na led se v zápasech ani jednou nedostal.

Odchovanec Komety Brno chytal v extralize za Spartu, Pardubice, Slavii, Plzeň a Hradec Králové. V roce 2008 získal titul se Slavií a o pět let později s Plzní.

Působil také v Norimberku, Togliatti, Timře a v Omsku. Kariéru ukončil po sezoně 2016/17, kterou strávil v kazašském Bejbarysu Atyrau.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme