Ambice Španělů překazili Francouzi

Španělské sny o úspěchu na velké fotbalové akci zůstanou znovu nenaplněny. Hvězdný tým španělských mladíků poslali včera večer předčasně domů zkušení francouzští matadoři. I když celek z Pyrenejského poloostrova vedl 1:0, Francouzi dokázali třemi brankami skóre otočit. Utkání v Hannoveru sledoval i náš německý zpravodaj Jiří Hošek, který teď přináší názory z obou táborů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

F. Torres v. W. Sagnol

F. Torres v. W. Sagnol | Zdroj: ČTK

Španělský tým, který základní skupinou proplul bez zaváhání, si vylámal zuby na Francouzích, které naopak po nepřesvědčivých výkonech kdekdo odepisoval. Virtuozita vycházející hvězdy Francka Riberyho i Zinedine Zidane jakoby pokropený živou vodou se ukázaly být rozhodujícím faktorem.

Dlouho vyrovnaný zápas rozhodla až hlavička PatrickaVieiry z 84.minuty. Gólu přecházel sporný souboj mezi Puyolem a Henrym, který rozhodčí posoudil jako faul španělského beka. Tenhle okamžik byl nejdiskutovanějším tématem pozápasových rozborů.

Thierry Henry přiznal, že jeho vztah k obránci Barcelony je trochu výjimečný: "Mezi námi je něco jako válka. Byl to souboj tělo na tělo, já jsem do toho šel tvrdě, ale on také. Velmi Puyola respektuji a doufám, že on mě také. Letos to tak máme ve velkých zápasech 1:1. On měl navrch ve finále Ligy mistrů, já zase teď na mistrovství světa."

Carles Puyol to vidí podobně, jen se dušoval, že to z jeho strany žádný faul nebyl: "Jestli někdo fauloval, tak to byl Henry. Ale sudí rozhodl tak, jak rozhodl, na tom už nic nezměníme," konstatoval smutně šéf španělské obrany. Jeho spoluhráči působili dojmem, že porážka byl jakýsi špatný vtip a že Španělsku vítězství proklouzlo mezi prsty.

Jedním z mála, kdo se na vyřazení dokázal pár minut po utkání podívat s odstupem, byl záložník Xabi Alonso: "Byl to velmi těsný zápas. Poté, co dali druhý gól už bylo hrozně těžké se vrátit zpátky do utkání. Neudrželi jsme vedení po první půli a to bylo nepříjemné, i když jsme věděli, že je před námi ještě celý druhý poločas. Pořád jsme věřili, že dáme nějaký ten gól a postoupíme. Jsme teď strašně zklamaní z vyřazení. Sehráli jsme dobré mistrovství, ale příště musíme být v takovýchto vyrovnaných zápasech důslednější," říká Xabi Alonso, který věří ve světlou budoucnost mladého a oproti Zidanovi a spol. nezkušeného jádra španělské reprezentace.

Jeden z těchto mladíků, záložník Cesc Fabregas označil osmifinálovou porážku svého týmu za zbytečnou a nezaslouženou: "Celkově jsme byli lepší než oni, i když je pravda, že asi měli lepší finální přihrávku. Myslím, že si Španělsko zasloužilo postoupit do čtvrtfinále, ale bohužel jsme nakonec podlehli. I ve druhé půli jsme měli míč častěji pod kontrolou, ale nedokázali jsme si vytvořit šance a oni se snažili o rychlé protiútoky. Dostali jsme gól po přímém kopu, který vůbec neměl být odpískán, a pak po mojí chybě jsme inkasovali ještě třetí branku. Zidane patří k fotbalistům, kteří nemusejí hrát moc dobře, ale pak během vteřiny dají gól a proto jsou nejlepší," myslí si středopolař Arsenalu.

Jeho spoluhráč z londýnského velkoklubu a protihráč z osmifinále Thierry Henry, měl na průběh zápasu dost odlišný názor: "Je pravda, že to byli Španělé, kdo měl míč častěji na kopačkách, ale to ještě neznamená vítězství v zápase. Nás nepoložila ani sporná penalta, nepodlehli jsme pocitu křivdy. Pořád jsme hráli svoji hru, která nás nakonec dovedla k úspěchu. Hráli jsme týmově a byli jsme určitě lepší fyzicky i psychicky," tvrdil Henry, který si pochvaloval skvělého ducha, který teď vládne v týmu s francouzskou trikolórou.

Jeho spoluhráč z obranných řad William Gallas se už těší na další zápas, protože podle něj Francie proti Španělsku dokázala, že umí hrát na skvělé úrovni: "Je to dobrá věc dostat se do čtvrtfinále, i když narazíme na Brazílii. Jsme teď jako jeden muž a to je naše síla."

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme