Argentinci se ve čtvrtfinále utkají s Němci

V pátek 30. června uvidí Berlín fotbalovou lahůdku. Ve čtvrtfinále světového šampionátu si to na tamním Olympijském stadiónu rozdá domácí reprezentace se skvělými Argentinci. V osmifinále neměli Němci problém se Švédy, zatímco Argentincům tvrdě vzdorovali Mexičané. O postupu hvězd kolem Crespa a spol. rozhodlo až prodloužení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Juan Sorin a Hernán Crespo

Juan Sorin a Hernán Crespo | Zdroj: ČTK

Na Centrálním stadiónu se včera potvrdila otřepaná pravda, že základní skupina a vyřazovací boje jsou dvě diametrálně odlišné věci a že se v K.O. systému začíná od nuly. Nečekaně vyrovnaný zápas zvrátila na stranu Argentinců až krásná střela Maxiho Rodrigueze v první části prodloužení. Utkání se ale nepovedlo sudímu, Švýcaru Busaccovi, který měl na konci první půle vyloučit Argentince Heinzeho.

Defenzivní záložník vítězů Javier Mascherano si ale přesto myslí, že jeho tým vyhrál zaslouženě. "Byl to velice těžký zápas, Mexiko hrálo výborně a my se hodně naběhali. Gól Maxiho Rodrigueze přišel v pravý okamžik. Nedá se vyloučit, že nás prodloužení stálo hodně sil, které nám pak mohou chybět. Rozhodující podle mě bylo, že jsme nečekali, co se stane a šli jsme vítězství naproti. Trenér Pekerman vystřídal tři hráče s cílem utkání vyhrát. Nemyslím, že jsme favoritem mistrovství, jsme jen jedním z favoritů," odmítl názor novinářů Mascherano, jehož výkon kouč José Pekerman vysoce vyzdvihl.

Pro vývoj utkání bylo důležité, že Argentinci rychle odpověděli na vedoucí branku soupeře. Na 1:1 srovnával Hernán Crespo za značného přispění bránícího Mexičana Borgettiho. I kanonýr londýnské Chelsey přiznal, že Mexičané hráli výborně.

"Sehráli jsme velkou, taktickou bitvu. Na začátku utkání hráli Mexičané úžasně, snad za celý poločas nezkazili přihrávku. Ve druhé půli už jim přesnost trochu chyběla. Přesto jsme už se Saviolou neměli v podstatě jedinou gólovou příležitost. Klíčem k vítězství byli střídající Messi a Tevez, kteří si dokázali úžasně přihrát. Trenér Pekerman má obrovské štěstí, že každý z nás útočníků je úplně jiný typ. Když se zápas lámal, poslal na trávník fotbalisty, kteří hráli úplně jiným stylem a soupeř s tím měl problémy," tvrdil Hernán Crespo.

Jediný gól Mexičanů vstřelil už v šesté minutě zápasu kapitán týmu, jinak obránce Barcelony, Rafael Márquez. Po zápase nemohl přijít na jméno rozhodčímu Busaccovi, jehož některé verdikty označil za komické. Z něj i z jeho spoluhráčů čišelo obrovské zklamání. Vystoupení mexické reprezentace v Německu, zvlášť s ohledem na včerejší výkon, ale viděl v růžových barvách.

"Mistrovství světa pro nás bylo obrovskou zkušeností. Byli jsme skvělý tým. Jsem spokojený s tím, jak jsme hráli i jak jsme bojovali. Argentinci mají štěstí v tom, že trenér Pekerman pracuje s největšími talenty už od juniorského věku. Doufám, že po tomhle zápase nás jindy kritický tisk nechá na pokoji. Bojovali jsme statečně a udělali jsme pro vítězství úplně všechno. Způsob, jakým jsme vypadli, není žádnou ostudou," dodal Rafael Márquez. Argentinci po utkání přiznali, že v nohách ještě cítili zápasy v základní skupině. Před pátečním čtvrtfinále s domácími Němci si tak chtějí hlavně pořádně odpočinout. Útočník Javier Saviola si myslí, jeho tým půjde do zápasu v roli favorita. "Bude to ale pro nás hodně tvrdý oříšek. Němci hrají v domácím prostředí a hlavně předvádějí výborný fotbal. Německo je gigant, který budí respekt, ale to my snad taky."

Velmi podobně jako maličký argentinský forvard to vidí i obránce týmu Lionel Scaloni. "Je to těžký soupeř, postoupit bude velmi složité. Budeme muset zahrát velice dobře. Podívejme se na to ale taky očima druhé strany - my jsme pro Němce asi ještě těžší soupeř, než oni pro nás. Ne, rozhodně nepůjde o odvetu za finále mistrovství světa v roce 1990, to bychom stejně mohli tvrdit, že nám oni chtějí oplatit porážku z 86. z Mexika."

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme