Armstrong se přiblížil Indurainovi, vyhrál Tour počtvrté

V roce 1995 byl v cíli cyklistické Tour de France na Champs-Elysées v Paříži středem zájmu španělský jezdec Miguel Indurain. Vysoký elegán se stal prvním mužem, jemuž se slavný závod podařilo vyhrát pětkrát za sebou, a tento výkon se zdál být jen stěží opakovatelným. Uplynulo ale pouhých sedm let a Indurain nemusí zůstat osamocen. V jeho stopách kráčí Američan Lance Armstrong, který nemá na Tour už čtyři roky konkurenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lance Armstrong

Lance Armstrong | Zdroj: ČTK

V případě, že by Armstrong zvítězil i v příštím, jubilejním 90. ročníku "Staré dámy", dostane se vedle vyrovnání Indurainovy série na úroveň dalších tří fenoménů: Belgičana Eddyho Merckxe a Francouzů Jacquese Anquetila a Bernarda Hinaulta. Nyní je ve statistikách prestižní akce jediným čtyřnásobným vítězem. I když do letošního závodu vstoupila třicetiletá jednička týmu US Postal, v němž jí pomáhá také český jezdec Pavel Padrnos, vlažněji, brzy vyvrátila veškeré pochybnosti o tom, kdo je pánem pelotonu. Jakmile cyklisté vjeli do pyrenejských kopců, ukázal kdysi těžce nemocný Armostrong ostatním tradičně záda.

Svou obdivuhodnou kariéru, poznamenanou bojem o holý život, odstartoval Lance Armstrong v roce 1991 podpisem smlouvy s týmem Subaru Montgomery. Mezi profesionály vstoupil o rok později poté, co se dohodl se stájí Motorola, a ještě v téže sezóně vyhrál svůj první závod v italské Marostice. Poprvé své okolí šokoval při premiérovém startu na světovém šampionátu v Oslu 1993, kde v závodu s hromadným startem nenašel přemožitele. V jedenadvaceti se tak stal nejmladším profesionálním mistrem světa v historii a prvním americkým šampiónem od dob trojnásobného vítěze Tour de France Grega LeMonda (1989).

Zvolna pohasínající LeMondovu hvězdu Armostrong definitivně zastoupil od roku 1995. Po předchozí nevýrazné sezóně triumfoval v největším závodu v USA Tour DuPont a po dvou letech dokončil Tour de France. V ní zaznamenal etapové vítězství, které věnoval stájovému kolegovi Fabiu Casartellimu, jenž tři dny předtím na Tour tragicky zahynul. Cenné bylo i Armstrongovo prvenství v jednorázovém závodu v San Sebastianu. Rok 1996 zahájil vítězstvím v belgickém Valónském šípu. To mu v součtu s druhým místem ze závodu Lutych-Bastogne-Lutych vyneslo prvenství v tzv. Víkendu v Ardenách. Obhájil rovněž první místo na Tour DuPont, na olympiádě v Atlantě však skončil v silničním závodu až dvanáctý a v časovce šestý.

Mezitím se Motorola rozhodla opustit cyklistiku a Armstrong přijal nabídku nové francouzské stáje Cofidis. Nový týmový trikot ale vůbec neoblékl. V říjnu 1996 oznámil, že se podrobil operaci zhoubného nádoru. Tehdy začala jeho přetěžká životní zkouška, během níž prodělal mnoho dalších operačních zákroků a podstoupil agresívní chemoterapii. Již v prosinci sice uvažoval o návratu do pelotonu, v roce 1997 ale ještě startovat nemohl. Vedení Cofidisu s ním nakonec přestalo počítat. Nezaměstnaným zůstal Armstrong ale pouze šest dnů. Podepsal smlouvu s americkým týmem US Postal Service a v únoru 1998 se ve španělském závodu Ruta del Sol po 518 dnech postavil na startovní čáru. Nabíral formu, již v červnu vyhrál závod Okolo Lucemburska a následně i Porýním-Falckem. Na Tour si sice ještě netroufl, na Vueltě ale dojel čtvrtý. Jen zlomek sekund ho dělil od bronzové medaile v silničním závodu i v jízdě proti chronometru při mistrovství světa v nizozemském Valkenburgu.

Velkolepým návratem se zocelený jezdec prezentoval na Tour de France 1999 a na nejvyšším stupínku "Staré dámy" pózoval americký hrdina poté i v následujících třech letech. Rok 2000 si příjemně okořenil také ziskem bronzové medaile z časovky na olympijských hrách v Sydney. Lance Armstrong se narodil 18. září 1971 v texaském Austinu. Milovník rockové muziky tráví nejraději volný čas s manželkou Kristin, s níž se seznámil během léčby chemoterapií, a synem Lukem Davidem, narozeným v říjnu 1999. Šťastné období čtyřnásobného vítěze Tour, jenž pravidelně přispívá na boj proti rakovině, pak umocnilo loňské narození dvou dcer, dvojčat Isabelle Rose a Grace Elizabeth.

Po dnešním pařížském slavnostním vyhlášení zároveň zřejmě odpadly Armstrongovy úvahy o možném konci kariéry, o kterém se v případě neúspěchu na Tour zmínil na začátku roku. O budoucnosti soutěživého jezdce, jenž bude barvy stáje US Postal reprezentovat nejméně do roku 2004, má naopak 'zcela jasno' německý cyklista Jens Voigt: "Lance vyhraje šestkrát za sebou a pak skončí."

Lance Armstrong na Tour de France: 1993 - vzdal (1 etapové vítězství), 1994 - vzdal (0), 1995 - 36. (1), 1996 - vzdal (0), 1997 - nezúčastnil se kvůli nemoci, 1998 - odřekl účast kvůli Vueltě, 1999 - vítěz (4), 2000 - vítěz (1), 2001 - vítěz (4), 2002 - vítěz (4).

Karel Fejfar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme