Atletická arbitráž potvrdila Mencovi doživotí

Arbitrážní rada Českého atletického svazu potvrdila rozhodnutí disciplinární komise o udělení doživotního zákazu činnosti pro koulaře Miroslava Mence. Třicetiletý atlet, kterému bylo prokázáno již druhé užití nedovolených dopinkových prostředků, se ale chce obrátit na civilní soud. Případ také hodlá předložit k šetření příslušnému orgánu Rady Mezinárodní asociace atletických federací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Menc

Miroslav Menc | Foto: Dan Krzywoň

Miroslav Menc potvrdil, že příliš nepočítal s tím, že by druhé zasedání Arbitrážní rady ČAS potvrdilo doživotní distanc. "Doufal jsem, že uspěju, protože k tomu byl důvod. Arbitrážní rada se totiž snažila zvážit všechny okolnosti, ale nakonec to dopadlo úplně obráceně, a je vidět, že všechny odborné posudky jsou ignorovány," postěžoval si Menc. Předseda arbitrážní rady Jan Jirka ovšem vysvětlil, že komise posudky neignorovala, její rozhodnutí ovšem muselo respektovat platná mezinárodní ustanovení. "Vzali jsme sice v úvahu, že Miroslav Menc nepožil žádnou zakázanou látku a nandrolon v jeho těle vzniknul přirozenou cestou při tréninku, ale my jsme nemohly jinak rozhodnout, protože veškeré postupy při řízení jsou upraveny směrnicemi Mezinárodního olympijského výboru a Mezinárodní atletické federace. Tyto směrnice nemůže žádný orgán v České republice změnit. Prozkoumali jsme rozhodnutí disciplinární komise a všechny předložené důkazy, ale jsme limitováni faktem, že došlo k překročení povolené hranice výskytu látky v organismu a není rozhodující jak a o kolik," vysvětlil Jirka, podle kterého to ovšem neznamená, že by v případě, kdy by rozhodnutí nemuselo respektovat směrnice IAAF a MOV, bylo rozhodnutí rady opačné.

Jan Dvořák, Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme