Atletika ME: Železný se v kvalifikaci zapotil

Český oštěpař Jan Železný potřeboval na mistrovství Evropy všechny tři kvalifikační pokusy, aby si zajistil start v pátečním finále. Postupovou metu 82 metrů nakonec přehodil o 44 centimetrů třetím hodem a bez ohledu na výsledky druhé skupiny mohl začít přemýšlet o finále. V něm by rád získal zlato, které mu z evropského šampionátu zatím chybí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Železný

Jan Železný | Foto: Český atletický svaz

Trojnásobný mistr světa má potíže se zády, proto se snažil v kvalifikaci házet na jistotu. Ani přešlap a druhý hod do vzdálenosti pouhých 78,97 jej ale nepřinutily k riziku. "Jen jsem trochu posunul rozběh a podařilo se mi dotáhnout pokus. Na druhou stranu mi ale oštěp vypadl z ruky, ani jsem si nemyslel, že doletí za limit," přiznal Železný. Světový rekordman nebyl s výkonem pochopitelně spokojený, ironicky však poznamenal, že na ME ve finále zatím pouze jednou hodil dál.

Nervozitu před kvalifikací nepociťoval. Spíš měl potíže se na ranní závod nabudit. Vstával kvůli němu před šestou hodinou, tedy zhruba o čtyři hodiny dřív než by si přál. "Nervozitu jsem příliš necítil, spíš jsem potřeboval něco nebo někoho, kdo by mne nabudil. Nikdo tam ale nebyl a sám se mám rád, než abych si dal přes hubu," líčil bronzový medailista z ME 1994.

Jestliže Železný házel v kvalifikaci na jistotu, ve finále tomu tak nebude. Je připraven rvát se bez ohledu na případné obtíže. Záda prý kvalifikaci vydržela, nicméně trojnásobný olympijský vítěz má zkušenost, že definitivně to bude vědět až druhý den. "Ale už o tom nepřemýšlím, finále je jen pár pokusů, to už musím vydržet. Půjdu na riziko a jestliže ten pokus chytím, poletí daleko. Ale takhle se házet nedá, neměl bych šanci," vrátil se k opatrnému vystoupení v kvalifikaci.

Karel Fejfar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme