25 let od první zlaté olympijské medaile Jana Železného. Na MS můžou jeho svěřenci přidat další

Oštěpař Jan Železný dokázal během své kariéry téměř vše. S hodem dlouhým 98 metrů a 48 centimetrů je držitelem světového rekordu. Třikrát se stal mistrem světa a především má tři zlaté olympijské medaile. Tu první získal přesně před 25 lety v Barceloně.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Železný při odletu na MS v Londýně

Jan Železný při odletu na MS v Londýně | Zdroj: ČTK

Na olympijské hry do Barcelony nepřijížděl Jan Železný s prázdnýma rukama, už měl totiž stříbrnou medaili ze Soulu z roku 1988. Tehdy ho o zlato posledním pokusem připravil Fin Tapio Korjus. O čtyři roky později už se Železný dočkal a za hod dlouhý 89 metrů a 66 centimetrů získal zlato.

„Já jsem přijel a byl to asi jediný závod na takhle velké soutěži, kde jsem absolutně věřil, že vyhraju. Když jsem nastoupil na stadion, tak jsem si byl hodně jistý, že vyhraju. Zvládl jsem to. Nikdy pak už se mi to nestalo. Je to takový ten pocit, kdy jste strašně nahoře a ta sebedůvěra je obrovská,“ vzpomínal Železný před odletem na atletický světový šampionát do Londýna.

Jeho první olympijské zlato bylo prvním z tří celkových. Následovaly totiž triumfy z roku 1996 v Atlantě a o čtyři roky později v Sydney.

Olympijské příběhy Jana Železného

„Pak to bylo složitější v tom, že do Atlanty jsem jel jako jasný favorit a musel jsem vyhrát. Naštěstí jsem to zvládnul, i když závod nebyl tak jednoduchý. Měl jsem problémy s tříslem,“ popisuje nynější trenér.

„V Sydney to bylo něco jiného. Tam jsem měl těžké zranění ramene a v podstatě jsem nevěděl, jestli budu moct házet dál. Naštěstí se to povedlo. Tím jsem získal to, po čem jsem toužil, a to vyhrát třikrát olympiádu, co nikdo nedokázal přede mnou,“ říká bývalý oštěpař.

Na mistrovství světa bude sedět na tribuně a podporovat své čtyři svěřence, které dlouhodobě vede. Těmi jsou Jakub Vadlejch, Vítězslav Veselý, Jaroslav Jílek a Petr Frydrych

„Je to pro mě neuvěřitelné. Splněný sen, že jsem se dostal k takové osobnosti, legendě oštěpu. Jsem za to hrozně rád,“ dodává Vadlejch.

Právě on by mohl medailí ze světového šampionátu navázat na čtvrtstoletí staré Železného zlato z olympijské Barcelony.

David Prouza, bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme