27 let starý rekord v ohrožení. Dálkaři se snaží překonat historické tabulky a také devítimetrovou hranici

Světová atletika se po odchodu Usaina Bolta snaží hledat nové hvězdy a nejskloňovanějším jménem je aktuálně Juan Miguel Echevarría. Díky 19letému Kubánci se po letech stagnace v dálkařském sektoru opět mluví o jedné z významných hranic lidských možností. A svými výkony i trochu znervózněl světového rekordmana, Američana Mika Powela.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Juan Miguel Echevarría při posledním mítinku Diamantové ligy ve Stocholmu

Juan Miguel Echevarría při posledním mítinku Diamantové ligy ve Stocholmu | Zdroj: Reuters

Psal se rok 1991 a na světovém šampionátu v Tokiu se odehrála jedna z největších bitev dějin atletiky. Dodnes by vám někteří lidé řekli, kde přesně byli, když sledovali souboj Američanů Powell a Lewise. Nakonec z toho bylo nové historické maximum, 895 centimetrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

27 let starý dálkařský rekord Mika Powella je v ohrožení. Nejblíže k jeho překonání mají Kubánec Echevarría a Jihoafričan Manyonga

„Na stovce když běžíte rychle, tak máte prostě dobrý čas, ale u dálky musíte trefit odrazové prkno. V minulosti bylo několik skoků za devět metrů, ale vždycky to bylo s přešlapem. Takže mě trochu mrzí, že jsem skočil jenom 895, chtěl jsem skočit 920,“ mluví rekordman Mike Powell o devítimetrové hranici.

Dlouho ale neměla atletika dálkaře, který by se přiblížil jeho výkonu. Až letos se mladý Kubánec Juan Miguel Echevarría dostal s lehce nadlimitní podporou větru na skvělých 883 centimetrů.

„Je to výjimečná hranice a musíte na ní být připraveni i psychicky. Je možné, že se časem za devět metrů někdo dostane, ale i s tím, co jsem už skočil, mi ta meta přijde ještě hodně vzdálená,“ povídá Echevarría a trochu odvážnější je ve vyhlídkách mistr světa z loňského Londýna Jihoafričan Luvo Manyonga.

„Rozhodně to možné je. Devět metrů je hodně daleko, ale když se podíváme na rok 1991 a soupeření Mikea Powella a Carla Lewise, tak tehdy je společné souboje dostaly až ke světovému rekordu. No a teď je situace podobná, protože soupeření s Juanem Miguelem posouvá naše limity,“ říká jihoafrický atlet.

A tak po dlouhé době sleduje Američan Powel pozorněji souboje nejlepších, protože se podle něj možná blíže chvíle, kdy ho někdo z výjimečné pozice sesadí.

„Nebudu vám lhát, líbit se mi to nebude, až mě někdo přeskočí, jsem rád světovým rekordmanem. Bude to ale dobře jak pro disciplínu, tak pro celou atletiku,“ dodává Powell, který stejně jako fanoušci atletiky čeká, jestli letos padne jedna z dalších hranic lidských možností.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme