‚Mohla být další Evou Samkovou.‘ Tyčkařka Amálie Švábíková vyměnila snowboard za atletiku

Patří mezi největší talenty české atletiky, ale blízko má i k zimním sportům. Amálie Švábíková je juniorskou mistryní světa ve skoku o tyči, ale ještě před třemi lety reprezentovala Českou republiku ve snowboardcrossu. A tyhle zdánlivě naprosto rozdílné disciplíny mají překvapivě hodně společného.

Tento článek je více než rok starý.

Kladno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Amálie Švábíková při republikovém šampionátu v Kladně

Amálie Švábíková při republikovém šampionátu v Kladně | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

Ještě v roce 2015 bojovala Amálie Švábíková v Číně o co nejlepší výsledek na juniorském světovém šampionátu ve snowboardcrossu. A přestože se s tratí podle trenéra Marka Jelínka dost prala, už tehdy v ní viděl výjimečný talent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Amálie Švábíková začínala jako snowboardcrossařka. Nyní se ale věnuje na plno atletice, kde sbírá první velké úspěchy

„Amálka mohla být další Evou Samkovou, a v budoucnu mohla být dokonce i lepší než Eva. Hned od začátku bylo vidět, že by měla šanci, aby dosáhla vynikajících úspěchů,“ vysvětluje pro Radiožurnál reprezentační trenér Marek Jelínek.

Amálie Švábíková má totiž skvělé předpoklady být mimořádnou snowboardcrossařkou. Je vysoká, štíhlá, v 18 letech fyzicky velmi dobře připravená a hlavně začínala s gymnastikou.

Stejně jako trenér Marek Jelínek, který na základech biomechaniky postavil techniku jízdy olympijské vítězky Evy Samkové. Za necelé dvě sezony ale Švábíková se snowboardcrossem skončila.

„Určitě mně bylo líto, když jsem musela skončit se snowboardem. Ale na druhou stranu jsem se stala juniorskou mistryní světa, což je prostě úžasná věc. Rozhodně nelituji toho, že jsem si vybrala atletiku. Přesné důvody, proč jsem musela skončit, bych moc nerozebírala,“ říká Švábíková.

Jedním z hlavních důvodů ale bylo to, že snowboardcross stojí mnohem víc peněz než atletika.

Tyčkařka Švábíková se stala v Tampere juniorskou mistryní světa

Číst článek

„Ve snowboardcrossu nemáte žádné středisko, které vás zastupuje a platí vám soustředění. Tam si všechno musíte platit sám nebo se pokusit získat nějaké sponzory, kteří vám to budou platit. Přece jenom soustředění na horách jsou o dost dražší než ty s atletikou,“ popisuje česká tyčkařka

A tak je Amálie Švábíková historicky šestým českým atletem s titulem z juniorského mistrovství světa. Na červencovém šampionátu ve finském Tampere překonala ve skoku o tyči vlastní národní rekord výkonem 451 centimetrů.

Příští týden si zazávodí i na mistrovství Evropy dospělých v Berlíně. Se snowboardcrossovým týmem je ale stále v kontaktu.

„Marek Jelínek mi psal. Gratuloval mi k titulu a s holkami jsem stále ve spojení. Pořád se nějak vídáme, ale už to není tak hodně jako před tím,“ dodává atletka.

„Já doufám, že nejenom v juniorských kategoriích, ale i v těch dospělých bude bojovat o ty mety nejvyšší a snad se spolu potkáme někdy i na horách,“ doplňuje trenér české snowboardcrossové reprezentace Marek Jelínek k teď už atletce Amálii Švábíkové.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme