V Česku se představí jeden z nejlepších atletů, na Zlatou tretru míří tyčkařský rekordman Duplantis

Atletického mítinku Zlatá tretra se zúčastní i světový rekordman ve skoku o tyči Armand Duplantis. Start jednadvacetileté švédské hvězdy potvrdil promotér ostravského mítinku Miroslav Černošek v rozhovoru pro server iSport.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava (Aktualizováno: 14:43 6. 5. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Armand Duplantis.

Armand Duplantis. | Foto: Michael Dalder | Zdroj: Reuters

Mítink zlaté kategorie World Continental Tour se uskuteční 19. května a Duplantis se na něm utká s již dříve avizovaným úřadujícím dvojnásobným mistrem světa Samem Kendricksem z USA.

Říkají mu ‚Svět‘ a zrodil se k létání: Duplantis vládne nedoceněné atletické disciplíně

Číst článek

„Pro mítink je to bomba! Armand Duplantis je nejlepší atlet současnosti. Je opravdu hvězdný, sympatický kluk, skáče neskutečné výšky,“ konstatoval Černošek.

Duplantis dorazí do Ostravy jako nejlepší světový atlet uplynulého roku. Vloni v hale posunul světový rekord až na 618 centimetrů. Venku pak překonal 615 cm a sebral Sergeji Bubkovi nejlepší výkon pod širým nebem.

Vyhrál všech šestnáct závodů, do kterých v minulém roce nastoupil. V letošní halové sezoně překonal šestimetrovou hranici čtyřikrát s maximem 610 cm a v Toruni získal evropský titul v rekordu šampionátu 605.

Odveta z mistrovství světa

Jeho souboj s Kendricksem bude v Ostravě i odvetou za předloňské mistrovství světa v Dauhá, kde oba překonali 597 cm, ale titul obhájil Američan díky lepšímu zápisu. V letošní začínající venkovní sezoně vede Duplantis světové tabulky výkonem 590 cm, Kendricks je druhý s výkonem o čtyři centimetry horším. Na Zlaté tretře by měl být v ohrožení Kendricksův rekord mítinku 593 cm z předloňska.

Souboj sprinterů

V Ostravě se také uskuteční velké sprinterské souboje. Na stovce proti sobě nastoupí Andre de Grasse z Kanady, stříbrný olympijský medailista z dvojnásobné trati, a devětatřicetiletý bývalý olympijský i světový šampion Justin Gatlin z USA.

Na dvoustovce se utkají dvojnásobná mistryně světa Dafne Schippersová z Nizozemska a jamajská hvězda Shelly-Ann Fraserová-Pryceová. V závodě na 3000 metrů se představí Uganďan Joshua Cheptegei, který vloni překonal světové rekordy Kenenisy Bekeleho na tratích 5000 a 10.000 metrů.

Českou elitu budou reprezentovat oštěpaři Barbora Špotáková a Nikola Ogrodníková s Jakubem Vadlejchem, který se poměří s německým mistrem světa Johannesem Vetterem, koulař Tomáš Staněk, čtvrtkař Pavel Maslák, mílaři Jakub Holuša a Filip Sasínek, dálkař Radek Juška či Zuzana Hejnová v běhu na 400 metrů překážek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme