Říkají mu ‚Svět‘ a zrodil se k létání: Duplantis vládne nedoceněné atletické disciplíně

Teprve dvacetiletý tyčkař se během uplynulého víkendu postaral o velký atletický milník. Armand Duplantis překonal na mítinku v polské Toruni světový rekord ve skoku o tyči, když své tělo dokázal přehoupnout přes laťku ve výšce 617 centimetrů. Duplantis se narodil v USA, ale reprezentuje Švédsko, skáče od 6 let a chtěl by ze skoku o tyči udělat populární sport, jako je fotbal.

Lafayette Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Armand Duplantis

Armand Duplantis | Zdroj: Reuters

Když jeho matka Helena odjížděla ze Švédska se stipendiem v kapse do americké Louisiany, jen těžko mohla tušit, že na univerzitě potká svoji životní lásku a později spolu přivedou na svět jednoho z nejtalentovanějších atletů moderních dějin.

Švédský tyčkař Duplantis skočil v Toruni světový rekord 617 centimetrů. Maximum vylepšil o centimetr

Číst článek

Rodina úspěšných

Ale malý Armand to měl zkrátka v genech, protože jeho otec uměl s tyčí také velké věci. Překonat výšku až pěti metrů a 80 centimetrů nebyl pro Grega žádný problém a zatímco matka Helena se úspěšně věnovala víceboji, on to dotáhl až k atletickým profesionálům a momentálně svého úspěšného syna i trénuje.

Helena a Greg Duplantisovi | Zdroj: Reuters

Po skončení studií založili rodinu a Armand tak společně se svými dvěma staršími bratry Andreasem a Antoinem soutěžili za domem, kdo vyskočí výš. Později se k nim přidala ještě mladší sestra Johanna, která se skoku o tyči věnuje také.

Světová přezdívka

Všechny Duplantovy ratolesti byly šikovné, ale „Mondo“ (Svět – poz. red.), jak Armanda pojmenoval jeden z otcových italských přátel, byl prý pro skákání zapálený nejvíce. Od 6 let začal sbírat rekordy ve věkových kategoriích a to byl teprve začátek.

V roce 2015 se stal mistrem světa do 17 let, o rok později vybojoval bronz na juniorském světovém šampionátu a v roce 2017 výkonem 590 centimetrů vylepšil juniorský světový rekord. Titul mistra Evropy ve stejné věkové kategorii už byl pro Duplantise třešničkou na dortu a varováním, že dospělí se mají na co těšit.

Při svém debutu na atletickém mistrovství světa v Londýně v roce 2017 mu to sice úplně nevyšlo a 9. místo bylo spíše zklamáním, ale následující rok na evropském šampionátu v Berlíně to už byla jiná káva a před „Mondem“ se musel sklonit i tyčkařský fenomén Renaud Lavillenie z Francie.

ME v atletice v Berlíně v roce 2018:

Nebylo divu, že příběh o létajícím chlapci začal zajímat i filmaře a o Armandovi začal vznikat i dokument s názvem „Born to fly“ (Zrozen k létání – pozn. red.), který by se měl premiéry dočkat někdy v průběhu letošního roku. Dá se očekávat, že jeho tvůrci pravděpodobně počkají na vrchol v podobě letních olympijských her v Tokiu.

„Věřím, že můj film dostane na výslunní jeden z nejlepších, ale zároveň jeden z nejpodceňovanějších sportů na světě,“ říká o zatím nedokončeném snímku jeho režisér Brennan Robideaux.

Přepište dějiny!

„Mondo“ si hlavní roli zahrál v sobotu 8. února, když se mu jako prvnímu člověku v historii podařilo překonat hranici 617 centimetrů.

„Po tomhle jsem toužil od tří let. Tenhle rok bude velký a tohle je výborný způsob, jak ho začít,“ radoval se Duplantis. Evropský šampion a vicemistr světa z Dauhá bude patřit k velkým favoritům na olympijské zlato v Tokiu.

Nový světový rekord ve skoku o tyči:

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme