Další posunutí světového rekordu. Tyčkař Duplantis skočil v glasgowské hale 618 centimetrů

Švédský tyčkař Armand Duplantis po týdnu opět překonal světový rekord. Na halovém mítinku v Glasgow přeskočil na první pokus 618 centimetrů a o jeden vylepšil svůj výkon z Toruně.

Video Glasgow (Aktualizováno: 16:21 15. 2. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Armand Duplantis.

Armand Duplantis. | Foto: Michael Dalder | Zdroj: Reuters

Minulou sobotu dvacetiletý Duplantis na předchozím mítinku World Indoor Tour vymazal z čela historických tabulek po šesti letech výkon Francouze Renauda Lavillenieho. Předtím byl třicet let rekord v držení legendárního Sergeje Bubky.

Říkají mu ‚Svět‘ a zrodil se k létání: Duplantis vládne nedoceněné atletické disciplíně

Číst článek

Evropský šampion a vicemistr světa z Dauhá Duplantis v každém ze tří letošních startů překonal šestimetrovou hranici.

V Glasgow americký rodák začal soutěžit na 550 cm, na další postupné výšce 575 potřeboval dva pokusy, ale pak už nechyboval.

Překonáním výšky 584 soutěž vyhrál, přidal úspěch na rovných šesti metrech a pak potvrdil obrovský talent i na rekordní výšce. „Skvělý závod. Publikum na mě přeneslo takové množství energie, z toho těžím,“ radoval se Duplantis.

Maslák doběhl čtvrtý

Pavel Maslák obsadil při druhém letošním startu v běhu na 400 metrů čtvrté místo. Dosáhl času 46,51 sekundy a o 23 setin zaostal za středečním výkonem z Athlone, kde skončil druhý.

Závod vyhrál Jamajčan Akeem Bloomfield za 46,20. Před trojnásobným halovým mistrem světa a Evropy Maslákem doběhli ještě Američan Obi Igbokwe a Kuvajťan Júsif Karam, který českého sprintera porazil o dvě setiny.

„Závod se mi nepovedl, jak jsem si představoval. Chtěl jsem být na seběhu první a pak běžet podle sebe. Bohužel jsem dostal loket od Američana a musel jsem se zařadit za něho. V cílovce jsem dostal druhej loket a šlo to do kopru,“ řekl Maslák na facebooku Top Athletics.

Kristiina Mäki si na patnáctistovce upevnila pozici letošní české jedničky novým osobním maximem 4.08,41, které jí stačilo na deváté místo. Zvítězila domácí Jemma Reekiová (4.04,07).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme