Výkon legendárního Bubky po 26 letech padl. Tyčkař Duplantis překonal světový rekord pod širým nebem

Švédský tyčkař Armand Duplantis sebral legendárnímu Sergeji Bubkovi nejlepší výkon pod širým nebem. Na mítinku atletické Diamantové ligy v Římě ve čtvrtek na druhý pokus překonal laťku ve výšce 615 centimetrů, čímž vylepšil o centimetr výkon slavného Ukrajince ze Sestriere 1994.

Tento článek je více než rok starý.

Řím (Aktualizováno: 22:13 17. 9. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Armand Duplantis pózuje se svým rekordem

Armand Duplantis pózuje se svým rekordem | Foto: AP/Gregorio Borgia | Zdroj: ČTK

Ve venkovní sezoně poznamenané koronavirem Duplantis opakovaně útočil na Bubkovo maximum a v Římě byl úspěšný. Už jeho první pokus byl nadějný a napodruhé se přes laťku přenesl ještě s rezervou.

Warholm v Římě znovu útočil na světový rekord, ten odolal o 29 setin. Malíková doběhla pátá

Číst článek

„Všichni o tom mluvili a měl jsem pocit, že to musím skočit, aby se mě lidé na to přestali ptát. Když jsem to dokázal, byla to víc úleva než radost,“ řekl novinářům po úspěšném mítinku Diamantové ligy v Římě.

Dvacetiletý Duplantis dvakrát v hale překonal absolutní světový rekord, který posunul na 618 centimetrů. Poprvé se mu to povedlo v únoru v polské Toruni, když pokořil výkon Renauda Lavillenieho, a později ho ještě vylepšil na mítinku v Glasgow.

Ve čtvrtek se znovu zapsal do historie, přestože Světová atletika v tyči od roku 2000 nerozlišuje venkovní a halové výkony. „Tyčka je jediná disciplína, která má jediný světový rekord v hale i venku. Chtěl jsem nejlepší venkovní výkon, aby už nebyly žádné pochybnosti. Teď mám nejlepší skoky venku i uvnitř,“ řekl světový rekordman.

Soutěž v Římě se přitom pro něj nevyvíjela ideálně. Na 585 centimetrech se mu první pokus zle nevyvedl a musel opravovat. „V posledních dvou skocích jsem znovu našel rytmus. A neřekl bych, že už jsem si na světový rekord zvykl. Je to bláznivé,“ popisoval úřadující mistr Evropy a vicemistr světa.

Když koronavirus zpozdil začátek venkovní sezony, v rekord nedoufal. „Vůbec jsme nevěděli, jestli budou nějaké závody. Tenhle světový rekord je opravdu nečekaný a já jsem velmi vděčný,“ svěřil se Duplantis, jehož historický výkon nemohli kvůli koronavirovým omezením sledovat diváci přímo na tribunách.

Litoval rovněž, že s ním v Římě nebyl otec. „Táta se mnou nikdy nebyl, když jsem skočil světový rekord,“ řekl syn bývalého amerického tyčkaře Grega Duplantise.

Na velkou oslavu teď nemá čas. Příští týden ho ještě čeká závěrečný mítink Diamantové ligy v Dauhá.

mov, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme