Atletice začíná éra po Usainu Boltovi. Jeho nástupcem by mohl být Jihoafričan Van Niekerk

Světová atletika je na prahu nové venkovní sezony bez své legendy. Konec sprinterské kariéry Usaina Bolta, který během let na dráze daleko přesáhl svou popularitou hranice sportu, bude výraznou ztrátou. Přesto má ale atletika mnoho dalších hvězd a některé z nich se alespoň svými výkony můžou v budoucnu Jamajčanovi přiblížit.

Ostrava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návrat Usaina Bolta? Jak se to vezme

Návrat Usaina Bolta? Jak se to vezme | Zdroj: Reuters

„To prostě slovy nejde vyjádřit. Jsem prostě šťastný za to, co jsem tenhle večer zažil,“ říkal po svém posledním závodě Usain Bolt.

Usain Bolt trénoval s Dortmundem. Podařilo se mu nasadit spoluhráči jesle, dát gól hlavou i proměnit penaltu

Číst článek

Šedesát tisíc fanoušků na olympijském stadionu Londýně i loučící se Bolt v srpnu loňského roku věděli, že jsou součástí něčeho výjimečného, a přestože král atletiky odešel ze své poslední stovky poražen, na jeho rozhodnutí o konci kariéry to nic nezměnilo.

„Usaina Bolta je těžké nahradit tím vším, čím poutal pozornost – super výkony, charismatem, přátelským vystupováním okolo. Někteří říkají, že Van Niekerk z Jihoafrické republiky by mohl být jeho nástupcem, ale určitě ne v oblasti charismatu a popularity,“ mluví manažer elitních atletů Alfons Juck o světovém rekordmanovi na 400 metrů, Jihoafričanovi Van Niekerkovi.

Ten je ale povahově úplně jiný než Bolt a těžko někdy bude velkými gesty rozpumpovávat desetitisícové davy na stadionech. A emoce, hlavně negativní, bude dál vířit aktuální mistr světa z Londýna a dvojnásobný dopingový hříšník Justin Gatlin.

Českem od západu na východ. Vytrvalec Dvořák uběhl 666 kilometrů

Číst článek

Ten se chystá na sobotní start do sezony v Šanghaji a před pár měsíci mluvil o tom, že podle něj není Boltův konec definitivní.

„Já si myslím, že to rozhodnutí je definitivní. Spíše to teď vypadá, že Usain směřuje k fotbalovým aktivitám, ale to si také nemyslím, že bude úplně profesionální, jak se někde deklaruje. Plánujeme, že ho pozveme jako čestného hosta, aby takhle zůstal s atletikou ve spojení, ale nemyslím si, že by znovu začal trénovat,“ přidává svůj názor manažer Zlaté tretry Alfons Juck.

Ten přivedl Usaina Bolta do Ostravy hned devětkrát a Jamajčan tam devětkrát vyhrál.

„Já to vidím pozitivně. Lidé chodili na atletiku vždycky, i když ještě Bolt nezávodil. Pamatuji si, že když jsem závodil já, tak tu byl vyprodaný stadion,“ řekl světový rekordman v oštěpu Jan Železný, který se nebojí o budoucnost atletiky bez Bolta.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme