Američan Lyles potvrdil dominanci na dvoustovce a má zlato, roztrhal osobní rekord i dres

Sprinter Američan Noah Lyles obhájil titul na dvoustovce v osobním rekordu 19,31, který ho zařadil na třetí místo historických tabulek před bývalého světového rekordmana Michaela Johnsona. Před ním už zůstávají jen světový rekordman Usain Bolt (19,19) a další Jamajčan Yohan Blake (19,26). V ženské kategorii zazářila Jamajčanka Shericka Jacksonová, která předvedla druhý nejlepší čas všech dob 21,45 sekundy a získala první velké individuální zlato.

Tento článek je více než rok starý.

Eugene Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noah Lyles

Noah Lyles | Zdroj: Reuters

Osmadvacetiletá Jacksonová se přiblížila na jedenáct setin světovému rekordu Američanky Florence Griffithové-Joynerové z olympijských her v Soulu 1988.

Dvoustovkaře Lylese ženou za zlatem plné tribuny. ‚Takhle vzrušující to v Tokiu a Dauhá nebylo,‘ říká

Číst článek

„Tlačily mě a já jsem tak vděčná - rekord šampionátu a osobní rekord,“ radovala se Jamajčanka, která zatím na velkých akcích vyhrávala jen ve štafetách.

Z MS i olympijských her měla do čtvrtka pět individuálních medailí ze závodů na 100 a 400 metrů včetně čerstvého stříbra ze stovky v Eugene. Páteční triumf pro ni mohl být také náplastí na neúspěch z loňské olympiády v Tokiu. Tam si nepohlídala závěr rozběhu, příliš zpomalila a nepostoupila.

Jamajský úspěch podtrhla stříbrem vítězka stovky Shelly-Ann Fraserová Pryceová (21,81). Třetí skončila britská obhájkyně titulu Dina Asherová-Smithová (22,02). Finále se nevydařilo olympijské vítězce Elaine Thompsonové-Herahové z Jamajky, která obsadila sedmou příčku za 22,39 sekundy.

Setina zmizela

Lyles v mužském závodě dominoval a v cíli viděl na světelné tabuli čas 19,32, který by znamenal vyrovnání Johnsonova amerického rekordu z roku 1996. Oficiální časomíra ale setinu ubrala.

„Když jsem viděl, že jsem vyrovnal rekord Michaela Johnsona, říkal jsem si: 'Tohle mi fakt chcete udělat?' Pak se to číslo změnilo z dvojky na jedničku a změnil se celý můj svět. Konečně jsem získal, o čem jsem snil,“ radoval se pětadvacetiletý sprinter, který předvedl nejlepší dvoustovku od roku 2011.

Pak se za ním na světelné tabuli objevovala další americká jména, protože stříbro získal Kenneth Bednarek (19,77) a bronz osmnáctiletý Erriyon Knighton (19,80).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme