Bostonský maraton se poprvé za 124 let nepoběží, organizátoři kvůli koronaviru zrušili i zářijový termín

Nejstarší světový maraton v Bostonu byl poprvé v historii pro letošek zrušen. Slavný závod se běhá od roku 1897 a kvůli pandemii koronaviru byl z tradičního dubnového termínu původně odložen na 14. září. Organizátoři však oznámili, že ani na podzim nebude možné v bezpečných podmínkách maraton uspořádat.

Boston Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cílová rovinka Bostonského maratonu

Cílová rovinka Bostonského maratonu (archivní foto) | Foto: Gretchen Ertl | Zdroj: Reuters

„Nebude to prostě proveditelné,“ řekl bostonský starosta Martin Walsh. „Naší hlavní prioritou je i nadále ochrana zdraví celé společnosti, našich zaměstnanců, účastníků, dobrovolníků i diváků,“ dodal v tiskové zprávě ředitel pořádající asociace Tom Grilk.

Tradiční dubnový maraton v Bostonu nezastavily ani světové války, kvůli koronaviru bude až v září

Číst článek

Bostonského maratonu se každoročně účastní přes 30 tisíc závodníků a v ulicích města ho sleduje až milion diváků. V historii trvající 124 let ještě nikdy nebyl zrušen, pouze v roce 1918 na konci první světové války se běžel jako štafetový závod.

Tradičně se koná třetí pondělí v dubnu na americký státní svátek Den patriotů. Letos se měl běžet v půlce září, místo toho pořadatelé nabízejí virtuální verzi. Pokud zájemce prokáže, že maratonskou vzdálenost uběhl, dostane pamětní medaili.

Podobný scénář s vyloučením amatérských běžců, jaký zvolili pořadatelé březnového tokijského maratonu a nechali závodit v liduprázdných ulicích jen zhruba 200 elitních vytrvalců, Boston odmítl. „To byl nebyl Bostonský maraton. My jsme tady pro všechny,“ dodal Walsh.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme