Kontroverzní Semenyaová poběží ve Stanfordu závod na 800 metrů, bude útočit na rekord Kratochvílové

Nejkontroverznější postava současné atletiky se v neděli vrací na svoji nejlepší disciplínu. Dvojnásobná olympijská vítězka z osmistovky Caster Semenyaová poběží závod na dva ovály na Diamantové lize v kalifornském Stanfordu, přestože byla původně přihlášená na tři kilometry. Díky švýcarskému civilnímu soudu ale může dál útočit na světový rekord Jarmily Kratochvílové z roku 1983.

Eugene Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Caster Semenyaová

Caster Semenyaová | Foto: Arnd Wiegmann | Zdroj: Reuters

Osmadvacetiletá Jihoafričanka mluvila v první polovině června po v

Přehrát

00:00 / 00:00

Kontroverzní Semenyaová poběží ve Stanfordu závod na 800 metrů, bude útočit na rekord Kratochvílové

ýhře v závodě na dva kilometry ve francouzském Montreuil to tom, jak je nespravedlivé, aby ji někdo nutil brát léky, a že není blázen, aby něco takového podobně jako v minulosti podstupovala.

Osmého května totiž začalo platit pravidlo Mezinárodní atletické federace, které zakazuje běžkyním s vyšší hladinou testosteronu závodit na tratích 400 metrů až jedna míle bez hormonální léčby. I proto byla Semenyaová původně přihlášená do Stanfordu na tři kilometry, pak ale pravidlo dočasně pozastavil švýcarský civilní soud.

„Musíme si uvědomit, že žijeme ve světě, kde platí zákony a pravidla. Ona teď tím pádem může startovat. Uvidíme, jak to bude dále pokračovat, protože právníci federace bojují dál a jistě připravují další postupy, které by jí měly znemožnit starty, ale zatím mají navrch ti, co zastupují Caster Senebyaovou,“ přidává svůj pohled manažer Zlaté tretry a zároveň člověk s mimořádnými kontakty v atletickém světě Alfons Juck.

Mezinárodní atletická federace se brání tím, že se snaží o rovné podmínky pro všechny závodnice a se soupeřkmi Semenyaové na osmistovce soucítí dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová.

Pouhých 19 setin sekundy chybělo české běžecké štafetě na Evropských hrách k medaili

Číst článek

„Ona za to sice nemůže, že má nějakou vrozenou vadu, ale nemyslím si, že s větší hladinou testosteronu, než je nejvyšší možná ženská, může závodit s ženami. Bohužel to tak je. Mám Caster hrozně ráda, je hrozně fajn, ale když má někdo testosteron jako kluk, nemůže závodit s holkami. Kdybych byla těmi holkami, taky by mi to strašně vadilo,“  povídala na začátku června na Memoriálu Josefa Odložila Zuzana Hejnová.

A přestože aktuálně Semenyaová může bez léčby závodit i v běhu na 800 metrů, mají organizátoři velkých mítinků dilema jestli Semenyaovou pozvat, přestože se od ní dá očekávat výjimečný výkon.

„Zvažovali jsme v našem týmu, jak případně naložit s tím, kdyby se z její strany objevil zájem startovat. Pravděpodobně bychom dospěli k názoru, že diváci by neměli velký zájem o její start, kdybychom to porovnali s počtem diváků, kteří by ji chtěli vidět. Tak jsme to zatím vyhodnotili. Ale počkejme, jak se to bude vyvíjet,“ doplňuje Alfons Juck k teoretickému spojení Zlaté tretry se jménem Caster Semenyjaové.

Každopádně už v neděli jí fanoušci uvidí ve Stanfordu, kde může před dvaadvacátou hodinou zaútočit na skoro 36 let starý světový rekord Jarmily Kratochvílové.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme