Semenyaová na mistrovství světa závodit nebude, švýcarský soud potvrdil pravidlo o hormonální léčbě

Švýcarský soud obnovil platnost pravidla mezinárodní federace IAAF, podle něhož nesmějí atletky s přirozeně vyšší hladinou testosteronu závodit na středních tratích bez hormonální léčby. Dvojnásobná olympijská vítězka Caster Semenyaová, jež je nejznámější ženou, které se pravidlo týká, se léčbě podrobit odmítá. Nebude tak moci v září na mistrovství světa v Dauhá obhajovat titul v běhu na 800 metrů.

Tento článek je více než rok starý.

Curych Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Caster Semenyaová

Caster Semenyaová | Foto: Arnd Wiegmann | Zdroj: Reuters

„Jsem hodně zklamaná, že nebudu moci obhajovat svůj tvrdě vybojovaný titul. Neodradí mě to ale od toho, abych pokračovala v boji za lidská práva všech atletek, kterých se to týká,"“ uvedla v prohlášení svých právníků Semenyaová.

Semenyaová po návratu na osmistovku ovládla mítink ve Stanfordu

Číst článek

Pravidlo IAAF vstoupilo v platnost 8. května, týden poté, co Sportovní arbitrážní soud pro sport (CAS) zamítl odvolání Semenyaové. Hvězdná jihoafrická atletka se následně obrátila na švýcarský soud, jenž 3. června platnost pravidla pozastavil. Proti tomu se zase v závěru června odvolala IAAF.

Soud dnes oznámil, že po vyslechnutí protistrany, tedy IAAF, ruší své původní provizorní rozhodnutí o odložení platnosti pravidla. O stížnosti samotné soud ještě nejednal. "Toto procedurální rozhodnutí nemá žádný vliv na odvolání samotné. Budeme pokračovat a bojovat za Casteřina základní lidská práva. Závod se vždy rozhoduje až v cíli," řekla právnička Dorothee Schrammová, jež vedla odvolací proces Semenyaové.

Trojnásobná mistryně světa Semenyaová v době, kdy mohla startovat, vyhrála suverénně v čase 1:55,70 osmistovku na Diamantové lize ve Stanfordu. Už dříve uvedla, že se na MS přestaví pouze na své parádní distanci 800 metrů, a vyloučila změnu disciplíny. Pravidlo IAAF platí na tratích od 400 metrů po míli.

Její případ se táhne už deset let. Muskulatura a výkony Semenyaové vzbuzovaly od počátku pochybnosti, zda je ženou. Podrobila se lékařským vyšetřením a testům, jež podle médií ukázaly, že je intersexuální. Následně musela podle pravidla IAAF užívat léky na snížení hladiny testosteronu, což mělo na její výkonnost negativní vliv. V létě roku 2015 bylo původní pravidlo IAAF zrušeno. Novou reguli o hormonální léčbě představila IAAF loni v dubnu a po roce po rozhodnutí CAS vstoupilo v platnost.

Jak se vyvíjel případ Caster Semenyaové:

Srpen 2009 - Mezinárodní atletická federace (IAAF) vyzvala vedení jihoafrické atletiky, aby nechalo ověřit, zda je Semenyaová skutečně ženou. Pochybnosti o pohlaví osmnáctileté půlkařky vyvolaly podezřelý výkonnostní skok a její spíše mužská muskulatura.

Červenec 2010 - IAAF rozhodla, že se Semenyaová po jedenáctiměsíční nucené pauze a dlouhých spekulacích může vrátit k závodění. Současně uvedla, že veškeré lékařské zprávy jsou důvěrné a jejich výsledky nebudou zveřejněny. Během vleklého procesu se v médiích objevily zprávy, že testy odhalily, že je atletka hermafrodit.

Květen 2011 - IAAF se pokusila omezit závodění atletek s vysokým množstvím testosteronu zavedením nových pravidel. Atletky s vysokou hladinou testosteronu musely doložit lékařské povolení, jinak jim hrozil zákaz startu. Semenyaová užívala léky na snížení jeho hladiny, na její výkonnost to mělo negativní vliv.

Červenec 2015 - Sportovní arbitrážní soud (CAS) po stížnosti indické sprinterky Dutee Chandové zrušil pravidlo IAAF, které udělovalo zákaz startu atletkám s příliš vysokou hladinou přirozeného testosteronu.

Duben 2018 - IAAF oznámila zavedení nového pravidla s účinností od 1. listopadu, podle něhož budou muset atletky s vyšší hladinou testosteronu podstoupit hormonální léčbu, pokud chtějí závodit na tratích od 400 metrů po míli.

Červen 2018 - Semenyaová se proti novému pravidlu odvolala k sportovní arbitráži.

Říjen 2018 - IAAF odložila platnost pravidla až na 26. března, pokud ho do té doby schválí CAS.

18. února 2019 - CAS začal projednávat stížnost atletek s přirozeně zvýšenou hladinou mužských hormonů proti novému pravidlu IAAF. Rozhodnutí mělo původně padnout na konci března, arbitráž ho ale odložila s vysvětlením, že obdržela od obou stran ještě další podklady.

1. května 2019 - CAS odvolání proti novému pravidlu IAAF zamítl. Arbitrážní soud konstatoval, že pravidlo je potřeba k zajištění spravedlivosti soutěží.

29. května 2019 - Semenyaová se proti pravidlu IAAF odvolala k švýcarskému nejvyššímu soudu.

3. června 2019 - Švýcarský soud dočasně zrušil platnost pravidla IAAF, 13. června pak odmítl odvolání IAAF. Federace dostala čas do 25. června, aby shromáždila další důkazy.

26. června 2019 - IAAF požádala u švýcarského soudu o obnovení pravidla. Federace obhajuje nutnost jeho zavedení snahou o udržení stejných šancí pro všechny ženy.

30. července 2019 - Švýcarský soud obnovil platnost regule IAAF o zákazu startu atletek s vyšší hladinou testosteronu bez hormonální léčby. Semenyaová tak přijde o MS.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme