Oštěpař Vadlejch je ve finále světového šampionátu. Kvalifikační limit přehodil druhým pokusem

Oštěpař Jakub Vadlejch postoupil na mistrovství světa v Dauhá do nedělního finále. Kvalifikační limit 84 metrů přehodil druhým pokusem o 31 centimetrů. Obhájce stříbrné medaile je jediným českým zástupcem v soutěži.

Tento článek je více než rok starý.

Dauhá (Aktualizováno: 20:27 5. 10. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oštěpař Jakub Vadlejch na mistrovství světa v katarském Dauhá

Oštěpař Jakub Vadlejch na mistrovství světa v katarském Dauhá | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

Mistr světa z roku 2013 Vítězslav Veselý pro zranění prstu účast na poslední chvíli vzdal.

‚Kilečko navíc se hodí.‘ Koulařské finále na mistrovství světa v Dauhá bude soubojem těžkých vah

Číst článek

Vadlejch, jehož nejlepším letošním výsledkem bylo druhé místo na Diamantové lize v Birminghamu a výkon 85,78 m, začal hodem dlouhým 81,70 m. Druhý pokus už letěl za žlutou linii označující limit.

„Druhý pokus byl trochu technicky lepší a trefil jsem ho, takže doletěl na tu čáru, co bylo potřeba,“ řekl Vadlejch.

Nejlépe začal německý mistr světa Johannes Vetter, který splnil povinnost hned prvním hodem - 89,35 m. Překonal zdravotní problémy a znovu potvrdil, že i v kvalifikaci se do toho umí pořádně opřít. Před dvěma lety v Londýně byl jeho kvalifikační hod 91,20 m mnohem delší než vítězný finálový.

Nečekaně však selhali dva jeho krajané. Ve finále nebude třetí muž letošních tabulek Andreas Hoffmann ani olympijský vítěz Thomas Röhler, který nepřekonal ani osmdesátimetrovou hranici a obsadil až 23. místo.

Štafeta v rozběhu neuspěla

Čtvrtkařská štafeta mužů byla v rozběhu rychlejší než při květnovém štafetovém šampionátu v Jokohamě, ale čas 3:02,97 stačil jen na dvanácté místo.

‚Kilečko navíc se hodí.‘ Koulařské finále na mistrovství světa v Dauhá bude soubojem těžkých vah

Číst článek

České kvarteto nastupovalo k rozběhům na 4x400 m s nejhorším časem ze všech 16 štafet. Čtveřice Jan Tesař, Michal Desenský, Patrik Šorm a Vít Müller běžela na hranici svých možností a nechala čtyři štafety za sebou. Byla dokonce o 75 setin rychlejší než v Jokohamě, kde si ještě s finišmanem Pavlem Maslákem zajistila postup do Dauhá. Nejlepší český čtvrtkař posledních let MS vynechal s tím, že se chce soustředit na halovou sezonu, v níž se mu tradičně daří víc.

Nejrychlejší byli podle očekávání Američané, kteří se jako jediní dostali pod tři minuty. Stejnou pozici zaujaly i jejich krajanky v sestavě s Allyson Felixovou, usilující o rekordní třinácté zlato z MS.

Olympijská šampionka nečekaně končí

V slzách skončil šampionát pro olympijskou vítězku v běhu na 100 m překážek Američanku Briannu McNealovou. Ulitý start znamenal konec nadějí už v rozběhu. Mezi favoritky se nečekaně zařadila Tobi Amusanová z Nigérie osobním rekordem 12,48 s. Tak rychle ještě žádná žena v rozběhu na mistrovství světa neběžela.

Světový rekord i velký potenciál. V Dauhá zazářily americké překážkářky Muhammadová a McLaughlinová

Číst článek

V kvalifikaci dálkařek byla nejlepší německá mistryně Evropy Malaika Mihambová, která zůstala jen dva centimetry pod sedmimetrovou hranicí. Tu letos už pětkrát překonala, což ji staví do pozice největší favoritky. Mezi vyřazenými je čtyřnásobná mistryně světa Američanka Brittney Reeseová, k postupu do šestého finále na MS jí chyběl jeden centimetr.

V nedělním finále ji může zastoupit krajanka Tori Bowieová. Sprinterka, která pro zdravotní problémy vzdala pokus obhájit zlato na stovce už před semifinále, předvedla ve své doplňkové disciplíně 677 cm a postoupila ze třetího místa.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme