Extrémní vedro a teplotní výkyvy. Atletické mistrovství světa se poprvé uskuteční v arabské zemi

Poprvé v historii přivítá mistrovství světa v atletice arabská země. A poprvé se bude soutěžit v místě s tak extrémně horkým podnebím. V pátek začne v katarském Dauhá desetidenní šampionát, na kterém se představí více než 200 reprezentačních týmů. Centrem akce bude zrekonstruovaný a klimatizovaný stadion Chalífa.

Dauhá Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžkyně Zuzana Hejnová

Běžkyně Zuzana Hejnová | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

Před stadionem v Dauhá jsou slyšet především generátory s klimatizací a po celém městě panuje i v porovnání s jižní Evropou obrovské vedro. Po vstupu na stadion a na atletický ovál se teplota subjektivně sníží asi o dvacet stupňů, je ale otázka, jak se to změní, až budou ochozy plné atletických fanoušků a organizátoři si pohrají s klimatizací.

Přehrát

00:00 / 00:00

Navzdory velkému vedru si atleti přibalí na MS v Kataru i teplejší oblečení. Více v reportáži Jakuba Marka

„Nevíme úplně, co čekat, jsme na to všichni dost zvědaví. Jeden můj pacient, atlet z Uzbekistánu, který vyhrál Asijské hry, říkal, že na ploše bylo 26 stupňů, ale diváci měli lehký svetřík a bundu,“ popsala pro Radiožurnál šéflékařka českého národního týmu možné velké teplotní rozdíly mezi závodní plochou a tribunami pro čtyřicet tisíc lidí.

Na světový šampionát v Dauhá bylo zatím nominováno 23 českých atletů

Číst článek

Podobné je to už teď při přechodech mezi výrazně klimatizovanými prostory hotelu a mimořádným horkem venku. Z šampionátu z Pekingu si tak třeba před čtyřmi lety přivezli někteří atleti zánět průdušek, a to tam nebyly tak velké výkyvy jako v Kataru.

I proto si například koulař Petr Staněk přibalil ponožky navíc a ve stejném duchu mluvila i Zuzana Hejnová.

„Bude to trochu loterie, budeme si muset na stadion přibalit i nějakou teplou mikinu, tepláky a možná i bundu. Ale třeba se jen zbytečně stresujeme dopředu,“ doplnila Hejnová.

Jedna z globálně nejsledovanějších sportovních akcí tohoto roku začne v pátek.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme