Po 20 letech znovu v Mnichově. ‚Jde o to, kdo bude mít ten svůj večer,‘ těší se Špotáková na finále

Světovou rekordmanku oštěpařku Barboru Špotákovou čeká další velké atletické finále. V sobotu večer bude bojovat o medaili na mistrovství Evropy v Mnichově, kde před 20 lety absolvovala svůj první významný oštěpařský závod. Na tehdejším evropském šampionátu nepostoupila z kvalifikace. Žádnou zvláštní nostalgii si ale teď v Německu nepřipouští.

Tento článek je více než rok starý.

Mnichov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Špotáková

Barbora Špotáková | Foto: Iva Roháčková

„Minulostí ani budoucností se nežije, musím žít tím, co je teď. Už je to tak dávno, stadion byl jiný a hlavně lilo jako v třetihorách, takže z toho závodu byl úplně jiný dojem,“ vzpomíná pro Radiožurnál Barbora Špotáková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jde o to, kdo bude mít ten svůj večer, těší se Špotáková na další oštěpařské finále

Ve čtvrteční kvalifikaci sice bylo teplo a jasno, ale při pohledu na předpověď počasí se dvojnásobné olympijské vítězce v sobotu večer vzpomínky možná vrátí, protože má poměrně hustě pršet.

Soutěž oštěpařek nemá žádnou vyloženou favoritku – do finále postoupila Špotáková třetím nejlepším výkonem a snad žádná jiná atletická disciplína nemá tak široký okruh potenciálních medailistů.

„Je to otevřenější, žádná nemáme velký náskok. Jde o to, kdo bude mít ten svůj večer. Je to napsané ve hvězdách, jak říkal Honza Železný, a jak to rozhodne oštěpařský pánbůh, jak říkala Dana Zátopková,“ vzpomíná Špotáková na slova olympijské vítězky z Helsinek i světového rekordmana v oštěpu.

Mäki si ve finále patnáctistovky na mistrovství Evropy doběhla pro šesté místo, zlato slaví Muirová

Číst článek

A právě Jan Železný bude večer z tribuny radit Nikole Ogrodníkové, která obhajuje v Mnichově stříbrnou medaili z Berlína 2018. Ta v kvalifikaci se svým výkonem spokojená nebyla, ale věří, že to ve finále bude jiné.

„Ať v kvalifikaci člověk nahází, kolik chce, tak směrem k finále je to k ničemu. Nikdo neví, kdo jak bude vypadat,“ říká Ogrodníková.

Třetí českou oštěpařkou ve finále bude další svěřenkyně Jana Železného – čtyřiadvacetiletá Nikol Tabačková. Závod začne ve 20.15.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme