Padne 24 let starý rekord Železného? Vetterovi schází 72 centimetrů, další šanci má v neděli

Oštěpař Jan Železný drží světový rekord víc než 24 let, ale v letošní sezoně se mu výrazně přiblížil Johannes Vetter. Německého atleta dělilo před týdnem od historického maxima 72 centimetrů a další pokus bude mít v neděli na Olympijském stadionu v Berlíně.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Johannes Vetter.

Johannes Vetter. | Foto: Hartmut Boesener | Zdroj: Reuters

Velehod 97 metů a 76 centimetrů, který letěl přes téměř celou travnatou plochu v polském Chořově, fascinoval i moderátora na stadionu a Vetter ukázal, že železného rekord není až zas tak nepřekonatelnou metou. V současnosti ale právě jen pro německého atleta, který vede letošní světové tabulky skoro o 10 metrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Padne 24 let starý rekord Železného? Vetterovi schází 72 centimetrů, další šanci má v neděli

„Myslím, že takové hody musíme nazvat úlety, protože pravidelné hody za 97 metrů nepředváděl ani Jan Železný. Ten se dokázal pravidelně dostávat na úroveň 93 metrů. Ale jak vidíme, ten úlet se může podařit a ještě metr a rekord bude překonaný,“ říká Radiožurnálu manažer elitních atletů Alfons Juck.

A o další „úlet“ se Vetter pokusí v neděli po 17. hodině na tradičním domácím mítinku v Berlíně.

Stále ještě aktuální rekord 98 metrů a 48 centimetrů hodil Jan Železný také v Německu - konkrétně v Jeně a od té doby už poznal několik oštěpařů, o kterých si myslel, že jeho výkon můžou překonat.

Jako triumf na mistrovství světa. Špotáková zlomila prokletí Zlaté tretry i díky talismanům

Číst článek

„Vždycky někdo přišel, ale ne tak blízko, ale říkal jsem si, že na to mají. Pitkämäki nebo Thorkildsen hodili hrozně daleko už jako mladí,“ vzpomíná Železný na mistry světa, kteří se ale ani zdaleka nedostali k rekordu tak blízko jako teď Vetter. A to i v sezoně bez velké mezinárodní akce, což ale může některým atletům vyhovovat.

„Úlohu hraje právě to, že atleti nemají nějaký šampionátový vrchol, kde by se museli zaměřovat na umístění, zisk medaile nebo titul. Takže můžou využít formu na překonávání rekordů. Tohle je sezona bez vrcholu, kdy se dá zaměřovat na překonávání rekordů,“ doplňuje Alfons Juck.

Jeho slova potvrzuje třeba i nový světový rekord v běhu na pět kilometrů Uganďana Cheptegeie, který se v říjnu pokusí překonat i další výjimečný výkon Etiopana Bekeleho, a to na 10 kilometrů.

Jakub Marek, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme