‚Obdobný systém přípravy měla Kratochvílová.‘ I díky tomu vládne běžkyně Vondrová českým tabulkám

Jednou z nejvýraznějších postav české atletiky je aktuálně Lada Vondrová. Objev loňského roku dominuje v domácí konkurenci hned několika běžeckým disciplínám a na čtyřstovce dokonce vede letošní evropské tabulky. A zatímco některé české hvězdy svými starty v sezoně poznamenané koronavirovou pandemií šetří, dvacetiletá sprinterka má za sebou už 17 závodů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Talentované atletka Lada Vondrová

Talentované atletka Lada Vondrová | Zdroj: Profimedia

„Ona je to více méně rychlovka. Člověk se rozcvičí na jednu disciplínu a pak už to jede,“ usmívá se Lada Vondrová, když odpovídá na otázku, jak zvládá během jednoho odpoledne hned několik ostrých startů a navíc v osobních rekordech. V současnosti totiž vede letošní české tabulky na tratích od dvoustovky po osmistovku a za netradiční skladbou disciplín stojí zkušený trenér Jaroslav Jón.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dvacetiletá sprinterka Vondrová poráží domácí konkurenci hned v několika disciplínách

„Pokud jsem to někdy s někým zkoušel, tak jsem se k tomu ani nedostal. Lada je drsňačka a navíc je skvělá v tom, že je hrozně dobře trénovatelná, dokáže se vymáčknout,“ mluví pardubický trenér o tvrdé přípravě, která směřuje k co nejlepšímu času v běhu na 400 metrů a skvělé výkony na dalších tratích už jsou jakýmsi vedlejším produktem.

Příprava jako Kratochvílová

Ve stejných disciplínách dominovala v 80. letech nejen v Československu Jarmila Kratochvílová a Jaroslava Jóna v jeho začátcích zasvěcoval do tréninku čtyřstovky právě kouč Kratochvílové Miroslav Kváč.

‚Patří již doopravdy do světové špičky.‘ Běžkyně Vondrová získala na národním mistrovství dvě zlata

Číst článek

„Na soustředění používám obdobný systém přípravy, kdy oni chodili na různé testy, kde běhali třeba dvakrát dvě stě metrů a pak podobně. Já jsem si to ještě upravil a zpřísnil. Byly tam například dvouminutové pauzy, já jsem je zkrátil na minutu a půl, aby to bylo ještě adekvátnější,“ přibližuje trenér Jón zákulisí, které stojí za výjimečnými výkony dvacetileté Vondrové.

Ta navíc umí velmi rychle i 400 metrů překážek, kde by teoreticky měla víc šancí prosadit se i ve světové konkurenci než na hladké čtyřstovce.

„Já bych chtěla běhat čtvrtku překážek, doufám v to. Ale asi to neklapne, protože mi to ani nejde hlavou, takže nakonec asi zůstanu u hladké čtvrtky,“ říká Vondrová. „Rád bych ji tam viděl, protože tam je velký potenciál. Ale Lada má z fotbalu zranění kolene, které se jí vrací a navíc teď měla už dva roky problémy s kotníkem,“ doplňuje Jaroslav Jón k tomu, že bývalá fotbalistka Lada Vondrová nejspíš nebude nástupkyní dvojnásobné mistryně světa na trati 400 metrů překážek Zuzany Hejnové, ale skončí spíš v jiné disciplíně.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme