Kipchoge potřetí ovládl Londýnský maraton, Mo Farah překonal letitý britský rekord

Favorizovaný Eliud Kipchoge vyhrál potřetí v kariéře Londýnský maraton. V horkém počasí zvítězil olympijský šampion v čase 2:04:27 a navázal na triumfy z let 2015 a 2016. Druhý skončil Etiopan Tola Kitata a třetí k radosti domácích příznivců Mohamed Farah v britském rekordu 2:06:32.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eliud Kipchoge v cíli Londýnského maratonu

Eliud Kipchoge v cíli Londýnského maratonu | Foto: Paul Childs | Zdroj: undefined

Třiatřicetiletý Kipchoge se do Londýna vítězně vrátil po loňské pauze, kdy se připravoval na pokus o překonání dvouhodinové hranice na okruhu v Monze.

V sobotu slaví královna Alžběta II. 92. narozeniny, v neděli poprvé odstartuje Londýnský maraton

Číst článek

V závěrečných třech kilometrech setřásl Kitatu, cílem proběhl s náskokem 33 sekund a uhájil neporazitelnost trvající osm závodů. Naposledy nezvítězil v maratonu v září 2013 v Berlíně, kde doběhl druhý.

Čtyřnásobný olympijský vítěz na dráze Farah při druhém startu na maratonské trati v Londýně i v životě překonal 33 let starý národní rekord Steva Jonese (2:07:13). Kontakt s africkou dvojicí ztratil v poslední třetině trati. Loňský vítěz Daniel Wanjiru z Keni byl osmý.

Nejrychlejší ženou byla Vivian Cheruiyotová z Keni, jež trať zvládla za 2:18:30 a zařadila se na čtvrté místo v historických tabulkách.

Maraton odstartovala královna Alžběta II: | Zdroj: agentura Reuters

Olympijská vítězka v běhu na 5000 metrů Cheruiyotová zvítězila s velkým náskokem před krajankou Brigid Kosgeiovou, třetí doběhla Etiopanka Tadelech Bekeleová. Čtyřiatřicetiletá Cheruiyotová si zlepšila osobní rekord o více než pět minut.

Rychleji než ona běžely dosud jen Britka Paula Radcliffeová (2:15:25), Keňanka Mary Keitanyová (2:17:01) a Tiruneš Dibabaová z Etiopie (2:17:56).

S avizovaným pokusem o překonání světového rekordu Radcliffeové neuspěla obhájkyně prvenství Keitanyová. V závěru jí pod pálícím sluncem došly síly a z prvního místa, na kterém na mezičasech měla oproti historickému maximu solidní náskok, se propadla až na páté. Na teplé počasí doplatila i Dibabaová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme