Oštěpařský závod, nově věnovaný legendě Zátopkové, vyhrála na Odložilově memoriálu Ogrodníková

Favorizovaná Nikola Ogrodníková vyhrála soutěž oštěpařek na Odložilově memoriálu v Praze. Závod věnovaný památce letos zesnulé Dany Zátopkové ovládla výkonem 64,22 metru. Vzhledem k absenci světové rekordmanky Barbory Špotákové a finalistky loňského mistrovství světa Ireny Gillarové neměla vážnější soupeřku. Druhé Nikol Tabačkové (57,24) nadělila takřka sedm metrů.

Praha (Aktualizováno: 22:20 8. 6. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oštěpařka Nikola Ogrodníková na Memoriálu Josefa Odložila

Oštěpařka Nikola Ogrodníková na Memoriálu Josefa Odložila | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Úřadující vicemistryně Evropy Ogrodníková o triumfu rozhodla hned prvním pokusem, kterým se na deset centimetrů přiblížila hranici 62 metrů. V závěrečném hodu premiérového Memoriálu Dany Zátopkové se ale vyhecovala a hodila nejdál od loňského května, kdy si zlepšila osobní rekord na 67,40.

Atlety čeká v pondělí Odložilův memoriál, soutěž oštěpařek nově ponese jméno zesnulé Zátopkové

Číst článek

Týden starý výkon ze zahajovacího kladenského mítinku vylepšila o 1,30 metru a v chudých letošních světových tabulkách se dostala na třetí místo před svou přemožitelku z Kladna Špotákovou.

Tradiční Memoriál Josefa Odložila se navzdory omezením kvůli koronaviru koná v řádném termínu, ale bez diváků a s nutností respektovat maximálně 500 lidí na stadionu. Na Julisce je i mezinárodní konkurence. Závodit se chystá elitní slovenský sprinter Ján Volko, halový mistr Evropy na 60 metrů z loňského roku.

Ozdobou akce zařazené do bronzové kategorie World Athletics Tour by měl být i mužský hod oštěpem v čele s vicemistrem světa z roku 2017 Jakubem Vadlejchem.

Pocta Zátopkové

Ogrodníková hodila prvním pokusem 61,90 metru, ale pak se trápila. „Abych se přiznala, každý pokus se mi chtělo brečet, protože mě bolela ruka i záda. Pak už nevím, co se stalo, ale trenér mi řekl, že se mám uvolnit a úplně vypnout. Já se tam jen postavila, řekla si, že teď hodím pro Danu, a už jsem jen koukala na okna na střeše,“ svěřila se.

Vzpomínka na manželku legendárního vytrvalce Emila Zátopka se nesla celou soutěží. Vlevo na začátku výseče byla fotografie Zátopkové pořízená Janem Saudkem pro kalendář Dukly z roku 2013 a vedle ní oštěp.

Soutěž byla po třetím pokusu přerušena, aby Zátopkové vzdali hold mimo jiné světový rekordman Jan Železný a šéf Dukly Jaroslav Priščák. Následovala minuta ticha, kterou ale narušovala hudba z reproduktorů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme