Mílařka Mäki a výškař Štefela jsou na mistrovství Evropy ve finále, chodec Hlaváč došel devátý

Kristiina Mäki poběží na atletickém mistrovství Evropy v Mnichově finále závodu na 1500 metrů. České rekordmance stačilo sedmé místo v rychlejším druhém rozběhu a čas 4:04,40. Diana Mezuliáníková byla v prvním rozběhu šestá, ale s časem bezmála o tři sekundy horším do pátečního finále nepostoupila. Ve finále je i výškař Jan Štefela, který při premiéře na velké seniorské akci skočil 221 centimetrů a pronikl do čtvrtečního boje o medaile.

Mnichov (Aktualizováno: 20:04 16. 8. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kristiina Mäki

Kristiina Mäki | Foto: Iva Roháčková

Mezuliáníková ještě při náběhu do cílové rovinky držela třetí místo, pak ji ale tři soupeřky předstihly a čas 4:07,37 na postup nestačil.

Koulař Staněk získal na mistrovství Evropy bronz, v osobním rekordu slaví Chorvat Mihaljević

Číst článek

Přímo postupovaly čtyři mílařky, rozběh vyhrála obhájkyně titulu a stříbrná olympijská medailistka, Britka Laura Muirová.

„Abych byla upřímná, tak jsem se včera trochu lekla, když jsem viděla startovní listiny. Nevím, jak se to losovalo, ale náš běh byl trochu víc nabitej, tak jsem si říkala, že jediná šance je běžet rychle a být do osmého místa,“ sdělila Mäki v rozhovoru pro Radiožurnál.

Loňská finalistka olympijských her Mäki ve druhém rozběhu útočila ze zadních pozic, v závěru se dokázala posunout na sedmé místo. Díky času postoupila i osmá Ellie Bakerová.

„Viděla jsem, že je to rychlé, nechala jsem si odstup a sledovala to zezadu. Vyplatilo se, měla jsem hodně sil a mohla v závěru zrychlovat, jen jsem si počítala průběžné pořadí,“ řekla Mäki České televizi.

Čeští chodci

Vít Hlaváč skončil v chůzi na 35 kilometrů v Mnichově devátý, Tereza Ďurdiaková došla do cíle ženského závodu dvanáctá.

„Trať byla v severojižním směru, takže jak stoupalo sluníčko, tak byl nějaký stín. Nakonec ho ale bylo docela dost, vyhřálo se to a nakonci to bylo hodně hnusné už,“ okomentoval podmínky na trati Hlaváč.

Novou disciplínu, která v programu atletického šampionátu nahradila padesátku, ovládli Španěl Miguel Ángel López a Antigoni Drisbiotiová z Řecka.

jam, Vojtěch Šilhan, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme