‚Když nepřijdou diváci, tak je to takové smutné.‘ Atletům se nelíbí poloprázdné tribuny v Dauhá

Obavy panující po přidělení atletického mistrovství světa do Kataru se naplnily, soutěže na Chalífově mezinárodním stadionu v Dauhá sleduje jen pár tisícovek diváků. Je to obrovský kontrast ve srovnání s předchozím mistrovstvím světa v Londýně. Sportovcům se komorní atmosféra nezamlouvá. A pořadatelé porušili zvyklosti a oficiální údaje o návštěvnosti nezveřejňují.

Tento článek je více než rok starý.

Dauhá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poloprázdné tribuny na mistrovství světa v Dauhá.

Poloprázdné tribuny na mistrovství světa v Dauhá. | Zdroj: Reuters

Když Dauhá tehdy ještě neúspěšně kandidovalo na pořádání MS 2017, přišlo s heslem „Žádná prázdná sedadla“. To v kontextu současné reality vypadá jako špatný vtip. Značnou část čtyřicetitisícových ochozů pořadatelé zakryli plachtami a i ten zbytek většinou zeje prázdnotou. Na dlouhé běhy chodí skupiny etiopských a keňských fanoušků, početná byla skupina z Jamajky.

Tři české oštěpařky postoupily na mistrovství světa do finále, dařilo se i čtvrtkařce Vondrové

Číst článek

Například na ženskou stovku, která uzavírala nedělní program, ale nezbyl v ochozech téměř nikdo. „Viděla jsem to, je to hrozně smutné. Je prostě otázka, jestli takovéhle vrcholné akce dávat do těchto zemí. Kdyby to bylo někde v evropské zemi, tak by o to byl mnohem větší zájem. Je to prostě velká soutěž, a když nepřijdou diváci, tak je to takové smutné,“ uvedla česká medailová naděje Zuzana Hejnová.

„Je to katastrofa, že na tribunách nikdo není,“ nebral si servítky vícebojařský světový rekordman Kévin Mayer z Francie. Pořadatelé v tiskové zprávě uvedli, že první dva dny šampionátu byla „solidní“ návštěvnost 70 a 67 procent z volných vstupenek. „Třetí den ale čísla klesla pod 50 procent, což souvisí se začátkem pracovního týdne v Kataru,“ uznali. Absolutní čísla ale stále nezveřejnili.

Oštěpařský světový rekordman Jan Železný s podobnou návštěvností počítal. „V těchto zemích to není nic neobvyklého. Je to škoda z toho pohledu, že teď ty výkony jsou excelentní - tyčka, trojskok, dálka, to jsou výjimečné výkony. Kdyby to bylo jinde, kde by byl plný stadion, bralo by se to tak, že je teď atletika úplně nahoře,“ řekl nynější trenér.

Připomněl ale, že z komerčního pohledu je důležitější sledovanost u televizních obrazovek. „Vždycky záleží, jak to vyjde v televizi, jestli se lidé budou dívat. A to záleží na výkonech, komentátorech. Když jsem byl ve výboru MOV, říkalo se, že velké stadiony jsou zbytečné. Je důležitá sledovanost diváků. Ta přináší benefity v podobě peněz sponzorů,“ uvedl trojnásobný olympijský vítěz Železný.

Takto vypadaly tribuny těsně před královskou disciplínou - během na 100 metrů:

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme