Na světový šampionát v Dauhá bylo zatím nominováno 23 českých atletů

Na atletické mistrovství světa, které začne 27. září v Dauhá, bylo zatím nominováno 23 českých reprezentantů, konkrétně 10 mužů a 13 žen. Další ještě mohou přibýt na základě pozvánky mezinárodní federace IAAF. Šestnáctka závodníků má jisté individuální starty, dalších sedm běžců je v nominaci kvůli mužské a smíšené čtvrtkařské štafetě.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oštěpařka Nikola Ogrodníková

Oštěpařka Nikola Ogrodníková | Zdroj: Profimedia

Titul z Londýna bude obhajovat trojnásobná světová šampionka v hodu oštěpem Barbora Špotáková, která se letos vrací po druhé mateřské pauze. Papírově by měla mít z českých oštěpařek větší šance úřadující vicemistryně Evropy Nikola Ogrodníková, která má na kontě třetí nejlepší výkon sezony. Do Dauhá se díky postavení ve světových tabulkách dostala také třetí česká oštěpařka Irena Šedivá, která byla loni ve finále mistrovství Evropy.

Mezinárodní atletická federace plánuje na MS v Dauhá testovat elektronickou pilulku pro měření horka

Číst článek

V silné americké konkurenci se bude snažit na medailové pozice prosadit překážkářka Zuzana Hejnová. Dvojnásobná mistryně světa z let 2013 a 2015 se chystá na osmý světový šampionát, před dvěma lety v Londýně skončila čtvrtá.

Stříbro z Londýna bude obhajovat oštěpař Jakub Vadlejch, kterému ale v redukovaných letošních tabulkách patří až třinácté místo. Z českých oštěpařů ho doplní jen mistr světa z roku 2013 Vítězslav Veselý. Předloňský bronzový medailista Petr Frydrych se do Dauhá nekvalifikoval.

K oporám týmu by měl patřit i koulařský český rekordman Tomáš Staněk. Trojnásobný medailista z halových šampionátů na velkou medaili pod širým nebem stále čeká, loni na mistrovství Evropy i předloni na světovém šampionátu byl čtvrtý. V konkurenci řady koulařů s výkony za 22 metrů patří Staňkovi letos jedenáctá pozice za 21,67 metru.

Díky postavení ve světovém pořadí se kvalifikovali oba mílaři, i když nesplnili ostrý limit IAAF. Jakub Holuša tak bude mít šanci obhajovat páté místo z Londýna. Filipa Sasínka čeká premiéra na mistrovství světa.

Atleti Evropy v Minsku jednoznačně porazili výběr USA, oštěpař Vetter přehodil 90 metrů

Číst článek

Debut na světovém šampionátu mají v individuálních disciplínách před sebou také čtvrtkařka Lada Vondrová, Kristiina Mäki na patnáctistovce a maratonkyně Marcela Joglová.

Splněný limit IAAF měla také výškařka Michaela Hrubá, která na halovém mistrovství Evropy v Glasgow skončila šestá výkonem 194 centimetrů, ale zdravotní problémy ji na šampionát nepustí. Krátce před červencovým evropským šampionátem do 23 let utrpěla výron v kotníku s natrženými vazy a nedávno předčasně ukončila sezonu.

Plánovaně bude na mistrovství světa chybět nejlepší český čtvrtkař Pavel Maslák, jenž pomohl štafetě k postupu na šampionát. Vzhledem k pozdnímu termínu mistrovství dal přednost přípravě na olympijskou sezonu, v jejímž úvodu by mohl útočit na čtvrtý halový světový titul na 400 metrů.

Nominace ČR na atletické MS v Dauhá:

Muži: Jakub Holuša, Filip Sasínek (oba 1500 m), Tomáš Staněk (koule), Jakub Vadlejch, Vítězslav Veselý (oba oštěp), Michal Desenský, Filip Ličman, Vít Müller, Patrik Šorm, Jan Tesař (všichni 4x400 m)

Ženy: Zuzana Hejnová (400 m př.), Nikola Ogrodníková, Barbora Špotáková, Irena Šedivá (všechny oštěp), Lada Vondrová (400 m a 4x400 m), Kristiina Mäki (1500 m), Marcela Joglová (maraton), Romana Maláčová (tyč), Kateřina Šafránková (kladivo), Kateřina Cachová (sedmiboj), Anežka Drahotová (chůze), Martina Hofmanová (4x400 m), Tereza Petržilková (4x400 m).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme