Atletika zkouší novou pilulku pro boj s dehydratací, sportovci ji budou testovat už v Dauhá

Atleti budou moci na mistrovství světa v Dauhá na přelomu září a říjnu zkoušet elektronickou pilulku, jež by měla pomoci v boji s dehydratací a vyčerpáním z vedra. Pomůcka hlídající tělesnou teplotu se bude testovat i s výhledem na Olympijské hry v Tokiu 2020, kde se očekávají extrémní horka.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výkonná klimatizace v Kataru má zajistit, aby atleti nepadali vedrem

Atletika (ilustrační foto). | Foto: Ibraheem Al Omari | Zdroj: Reuters

Elektronická kapsle váží 1,7 gramu a není větší než běžná medicínská pilulka. Díky svým senzorům měří tělesnou teplotu a bude během závodů přenášet elektronická data. Atleti, kteří se pilotního projektu zúčastní, si vezmou pilulku několik hodin před soutěží a během dvanácti až 48 hodin by ji měli po průchodu trávícím ústrojím přirozenou cestou vyloučit.

Oštěpař Vadlejch předvedl v Birminghamu svůj nejlepší výkon sezony a skončil druhý

Číst článek

„Některé národní federace už pilulku testovaly a výsledky byly dobré. Je to naprosto bezpečné. V kapsli není žádný lék, jen elektronický čip, který se aktivuje během závodu,“ uvedl pro britský deník Telegraph zdroj z Mezinárodní atletické federace (IAAF).

Technologii vyvinul profesor sportovní vědy Yannis Pitsiladis z univerzity v Brightonu, jenž úzce spolupracuje s IAAF i Mezinárodním olympijským výborem. Jeho tým bude během testů v Dauhá, kde jsou v září teploty kolem 35 stupňů Celsia, monitorovat také informace z meteorologických stanic a satelitů.

Stejně jako v Kataru hrozí vysoké teploty i během OH v Tokiu, které se budou konat příští rok na přelomu července a srpna. V tomto období letos zahynulo v Japonsku v souvislosti s horkem téměř šest desítek lidí. Aby se vyhnuli největším vedrům, organizátoři například stanovili start maratonu už na šestou hodinu ranní. V Dauhá budou zase vytrvalostní disciplíny na silnici začínat těsně před půlnocí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme