Koronavirus ohrožuje konání atletického mistrovství světa v Nan-ťingu. Rozhodne se do dvou týdnů

Největší akci halové atletické sezony ohrožují problémy s koronavirem. Mistrovství světa má totiž hostit v polovině března čínský Nan-ťing a například britská reprezentace se už rozhodla, že do Číny nepojede. Situaci s napětím sleduje i Český atletický svaz.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Zdroj: © Getty Images for IAAF

„Je předčasné dělat finální závěry. Předseda Českého atletického svazu je horkou linkou spojený s předsedou Světové atletiky panem Sebastianem Coem,“ mluví šéftrenér českých atletů Jan Netscher o tom, že se zatím čeká na doporučení vrchní atletické autority v čele s Britem Coem (Mezinárodní asociace atletických federací, IAAF, prosazuje od roku 2019 název Světová atletika - pozn. red.), se kterým je v kontaktu předseda domácího svazu Libor Varhaník. Situaci sledují i další členové týmu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koronavirus ohrožuje konání halového atletického mistrovství světa v čínském Nankingu

„Velmi čile s nimi komunikujeme. V úterý jsem si psala s lékařským ředitelem Světové atletiky, který mi říkal, že sbírají informace, dávají dohromady epidemiologické záležitosti a všechna možná rizika a do dvou týdnů bychom měli dostat definitivní vyjádření,“ přidává své informace z posledních dnů šéflékařka českého atletického týmu Karolína Bílková.

Do dvou týdnů by tedy mělo být jasné, jestli se v Nan-ťingu bude závodit, nebo se akce zruší stejně jako únorový halový asijský šampionát v atletice v čínském Chang-Čou. Existuje ale i třetí varianta, že by se šampionát přesunul, podobně jako olympijská kvalifikace basketbalistek, do jiného státu.

„V úvahu připadá jedině Dauhá, kde to bylo nedávno. Hala tam je a můžou vytáhnout plány z mistrovství pod širým nebem včetně dopravy a tak,“ říká Karolína Bílková o katarském hlavním městě, které hostilo venkovní světový šampionát na podzim a halový před deseti lety.

České atlety čeká soustředění v Africe. Oštěpařka Ogrodníková věří, že zátěž pod Železným vydrží

Číst článek

V Dauhá by navíc pravděpodobně nebyl problém s obsazeností haly. Britové už se rozhodli, že do Číny nepojedou, Australané o tom vážně uvažují a podle Jana Netschera můžou mít jejich vyjádření ještě před rozhodnutím Světové atletiky svůj specifický důvod.

„Může to být i způsob vytváření nátlaku, aby někdo jiný začal uvažovat o pořádání tohoto šampionátu, aby se ještě dal někam přesunout. Víc ale vím jen to, že my šampionát v tuto chvíli pořádat nemůžeme,“ doplňuje Jan Netscher k možnému přesunu halového mistrovství světa v atletice, které má hostit 13. až 15. března Nan-ťing.

A jestli v Číně navzodry koronaviru šampionát přeci jen nakonec bude, by se mělo rozhodnout v následujících dvou týdnech. 

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme