Oštěpař Vadlejch si zajistil účast ve finále mistrovství světa, z kvalifikace postoupil prvním pokusem

Jakub Vadlejch si hladce zajistil účast ve finále mistrovství světa. Český oštěpař kvalifikaci prvním pokusem hodil 85,23 metru, což bylo s přehledem za předepsaný limit 83,50 metru. Celkově obsadil čtvrtou příčku. V boji o medaile, které se uskuteční v noci ze soboty na neděli středoevropského času, bude jediným českým zástupcem. Druhý český medailový hrdina z Tokia Vítězslav Veselý se musel na poslední chvíli odhlásit kvůli nemoci.

Tento článek je více než rok starý.

Eugene (Aktualizováno: 6:52 22. 7. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český oštěpař Jakub Vadlejch

Český oštěpař Jakub Vadlejch | Foto: KAI PFAFFENBACH | Zdroj: Reuters

Vadlejch potvrdil, že je největší českou medailovou nadějí na tomto atletickém světovém šampionátu. Zatímco loni se na OH kvalifikoval až třetím pokusem, tentokrát se v sektoru tak dlouho nezdržoval. Vicemistr světa z roku 2017 hned poslal své náčiní za hranici 85 metrů.

Oštěpař Vadlejch si pochvaluje podmínky na mistrovství světa, očekává vyrovnaný boj o medaile

Číst článek

„Upřímně, nebyl zrovna povedený, ale kvalifikace se musí hodit jakkoliv, aby to někam doletělo a tak to bylo i dneska. Dotlačil jsem to i očima a všechno jsme připravovali směrem k finále. Nechme se překvapit,“ řekl Vadjech pro Radiožurnál.

Se sektorem na stadionu Hayward Field, o němž v úvodu MS panovaly pochybnosti, neměl problémy. Napodobil Nikolu Ogrodníkovou, která postoupila finále ženské oštěpařské soutěže.

Před Vadlejchem se při vůbec prvním hodu v kvalifikaci blýskl indický olympijský šampion Čopra, jenž se kvalifikoval výkonem 88,39 metru.

Ještě dál hodil ve druhé skupině obhájce světového titulu a lídr letošních tabulek Peters, který se na devět centimetrů přiblížil devadesátimetrové hranici. Vadlejcha v kvalifikaci předčil i Němec Julian Weber (87,28).

Nikdo jiný limit nepřehodil. Z nejlepších deseti oštěpařů této sezony vypadl olympijský vítěz z Londýna 2012 Keshorn Walcott z Trinidadu, jenž hodil jen 78,87 metru, a Němec Andreas Hofmann, který nezapsal ani jeden platný pokus.

Jakub Marek, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme